NOS NieuwsAangepast

Tomas' foto van meteoor en lavastroom gaat wereld over

Het was "gewoon een leuk uitje" met tien amateurfotografen naar het schiereiland in het oosten van Rusland. Dat een foto van hobbyist Tomas van der Weijden (30) het hele internet over zou gaan, had hij zelf ook niet verwacht.

Het lukte hem namelijk om een lavastroom te fotograferen met op de achtergrond een vallende meteoor:

En dat wordt wereldwijd gewaardeerd. De interviewverzoeken komen voor Tomas binnen "van Polen tot Japan". Verschillende websites pakten er al mee uit.

Het schiereiland waar de foto werd gemaakt, is moeilijk toegankelijk. Het beste gaat het met een helikopter of vliegtuig. "Er is zoveel moois te zien daar. Je bent volledig afgesloten van de bewoonde wereld. Echt een wildernis. Het is zo donker en de sterren zijn enorm helder."

En toen was daar ineens die flits die de hele hemel verlichtte. Een paar Koreaanse fotografen stonden ernaast. Ze schreeuwden het uit. "Ik was toevallig net een foto aan het maken met een sluitertijd van 15 seconden, maar wist niet zeker of de meteoor erop stond. Het werd uiteindelijk dé foto."

Tomas van der Weijden

"Ik wist gelijk dat ik geen betere foto zou maken die week. Een heel magisch moment. Dit zal me maar een keer in m'n leven gebeuren."

De reis van Tomas was georganiseerd door Daniel Kordan, een grote in het wereldje van landschapsfotografen. Hij is voor Tomas een absolute held. En zijn held maakte op hetzelfde moment als hij een foto. Ook mooi, maar volgens Tomas met net iets minder impact. "Het is puur geluk geweest dat ik net een andere lens erop had gezet en het goede standpunt had."

De foto van Daniel Kordan

In het dagelijks leven werkt Tomas als webredacteur. Fotografie is voor hem een passie. "Het klinkt voor veel mensen niet leuk om naar een uithoek van de wereld af te reizen, om 04.00 uur op te staan, een uur te wandelen en een berg te beklimmen om alleen maar foto's te maken. Het gaat mij om die beloning van een prachtig uitzicht."

En ja, zonder meteoor was Tomas ook heus wel tevreden met de foto. "Ik heb geluk gehad dat ik daar stond. Bijzonder dat zoveel mensen kunnen genieten van een mooie foto."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl