De hulpdiensten zijn groot uitgerukt om de gewonden te helpen
NOS NieuwsAangepast

Gewonden bij treinongeluk Winsum

In het noorden van Nederland is een trein ontspoord na een botsing met een tankauto met melk. Achttien mensen zijn gewond geraakt, elf gewonden zijn naar het ziekenhuis zijn gebracht. Ze zijn niet in levensgevaar.

Het ongeluk met de trein tussen Groningen en Roodeschool gebeurde bij het dorp Winsum. De vrachtwagen kwam van een boerenerf en is bij een onbewaakte spoorwegovergang tegen de naderende trein gebotst, meldt de politie. Er zaten ongeveer dertig mensen in de trein. De Onderzoeksraad voor Veiligheid doet onderzoek naar het ongeluk.

De chauffeur van de melkwagen is lichtgewond geraakt. De politie heeft even met hem gesproken en zal hem later formeel horen over het ongeluk. Hij is aangehouden. De machinist en conducteurs van de trein zijn ongedeerd gebleven.

Een trein van Arriva is ontspoord bij Winsum, in Groningen

Hulpdiensten zijn met groot materieel uitgerukt; er zijn tientallen hulpverleners ingezet. De lichtgewonden zijn overgebracht naar brandweerkazernes voor behandeling. De rest van de dag rijden er geen treinen op het traject tussen Sauwerd en Warffum.

In 2014 en 2015 waren er ook al twee dodelijke ongelukken op de onbewaakte spoorwegovergang bij Winsum. ProRail kondigde na die ongelukken aan dat alle zeven onbewaakte overwegen in Winsum zouden worden opgeheven of beveiliging zouden krijgen.

Over de onbeveiligde overweg waar vandaag het ongeluk gebeurde, zei ProRail in mei vorig jaar dat er een noodweg zou komen die leidt naar een beveiligde spoorwegovergang. Die noodweg is nog niet aangelegd, omdat het volgens ProRail nog niet is gelukt om het met alle omwonenden eens te worden.

De spoorbeheerder moet nog bekijken of de rails beschadigd zijn. Dat kan pas als de hulpdiensten klaar zijn.

Arriva heeft een informatienummer geopend naar aanleiding van het ongeluk: 0800-0200746.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl