NAVO-baas Jens Stoltenberg
NOS Nieuws

Turkse NAVO-militairen vragen asiel aan

Turkse militairen die bij de NAVO werkzaam zijn, hebben asiel aangevraagd naar aanleiding van mensenrechtenschendingen in Turkije. Dat meldt secretaris-generaal van de NAVO Stoltenberg, die zondag bij zijn bezoek aan Turkije de mensenrechtensituatie in het land wil bespreken.

De secretaris-generaal zei niets over het aantal asielaanvragen of de landen waar de Turkse militairen hebben aangeklopt. Volgens hem zijn de aanvragen een zaak voor de autoriteiten van de landen waar ze zijn ingediend.

Stoltenberg roept Turkije op de rechtsstaat te eerbiedigen bij de talloze arrestaties die zijn gedaan na de mislukte coup in juli.

Arrestaties

Turkse media meldden vandaag dat het Turkse OM 103 academici van de vooraanstaande Technische Universiteit Yildiz in Istanbul wil arresteren. Zij zouden banden hebben met de Gülen-beweging. Volgens de Turkse autoriteiten zit de beweging van de islamitische geestelijke Fethullah Gülen achter de mislukte staatsgreep.

Sinds de couppoging zijn duizenden mensen gearresteerd of uit hun overheidsfunctie gezet. De regering treedt sinds juli hard op tegen mogelijk terrorisme, waardoor volgens experts de persvrijheid en rechtsstaat in Turkije onder druk worden gezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl