NOS NieuwsAangepast

A20-held Vincent: ik doe nog gewoon boodschappen, hoor

Dat het leven van Vincent Bakker, de jongen die kinderen uit een brandende auto op de A20 redde, veranderd is, wordt duidelijk als hij een toespraak moet geven op de Nationale Heldendag. Vanmiddag kreeg hij in Den Haag uit handen van premier Rutte een onderscheiding voor die heldendaad.

Maar zijn leven is nou ook weer niet zo erg veranderd, want boodschappen moet hij nog altijd zelf doen.

"En elke dag gewoon om 05.30 uur opstaan! Mijn leven gaat gewoon door", vertelt Bakker aan het eind van een lange dag. "Het is alleen hectisch en chaotisch door alle media, maar dat moet wel want ik wil mijn verhaal doen."

Bakker is erg blij met de erepenning die hij vandaag heeft gekregen. "Het is zo bijzonder. Allereerst; je wordt uitgenodigd op een Heldendag. Dan krijg je ook nog eens een belangrijke penning én ontmoet je Mark Rutte, dat is ook super. Maar het belangrijkst blijft natuurlijk dat ik de kinderen heb kunnen redden."

  • Vincent Bakker
  • Vincent Bakker
  • Vincent Bakker

De 26-jarige Bakker kreeg vanmiddag tijdens de plechtigheid kort de tijd om te vertellen over die ene dag. Hij vertelde dat hij zich geen moment bedacht toen hij de brandende auto op de vluchtstrook zag staan. Op de achterbank van de auto zaten een baby en een jongetje van 3, maar beide achterportieren gingen niet open.

Daarom sloeg Bakker met een vuist een van de ramen in, waarna de baby in veiligheid kon worden gebracht. Later redde hij ook het andere kindje. Op een paar schrammetjes na mankeerden de kinderen en de moeder niets.

Tijdens de korte toespraak zag hij de familie in de ruimte zitten. "Ik zag ze in een flash en merkte dat ze erg emotioneel waren."

Paniek

Het was niet de eerste keer dat hij de familie zag sinds het incident. Een paar dagen na de heldendaad was Bakker al bij hen langs geweest. "De moeder wist nog maar één ding van het hele ongeluk: dat ze in paniek was. Dat was het enige. Ze wist niets meer over het raam, over de redding.."

Dus liet hij haar filmpjes en foto's zien.

'Ik bedacht me geen seconde en ben ze te hulp geschoten'

Ik kreeg zoveel waardering van die familie. En van mijn werk kreeg ik een weekendje weg.

Vincent Bakker

Daar was de hele familie dankbaar voor. "Ik kreeg zoveel waardering van die familie. Buiten de bedankjes kreeg ik bloemen, geld en zelfs baklava."

En niet alleen de familie was dankbaar, iedereen. "Ik krijg de hele tijd etentjes en bossen bloemen. Van mijn werk kreeg ik ook een weekendje weg. Ik ga naar Rome, een dag na mijn verjaardag. Dan worden we op het vliegveld opgehaald door een limousine, superluxe."

Ik zie mezelf niet als een held. Ik ben gewoon Vincent Bakker.

Vincent Bakker

Maar de bedankjes stijgen hem niet naar het hoofd. "Ik zie mezelf echt niet als een held. Ik ben gewoon Vincent Bakker."

Want goede dingen doen voor de medemens, dat is de normaalste zaak van de wereld, vindt hij. "Ik ben vrij nuchter, sta voor iedereen klaar. Zoals mijn vriendin wel vaker zegt: ik zou mijn laatste brood nog weggeven aan iemand als die persoon het nodig heeft."

Bakker is blij dat de daad mensen heeft wakker geschud. "Ik heb maar een gouden tip, en dat is: wees alert. Let op je onderbuikgevoel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl