Melkkoeien op een boerderij in Doorwerth
NOS NieuwsAangepast

Akkoord: minder koeien om fosfaatproductie te beperken

Melkveehouders moeten volgend jaar het aantal melkkoeien fors verminderen. Daarover heeft staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) een akkoord bereikt met de sector.

Om welk aantal dieren het precies gaat, is nog niet bekend. Eerder zei brancheorganisatie LTO dat het om 175.000 koeien zou gaan.

De maatregel moet een nog veel grotere verkleining van de veestapel voorkomen. Met die strenge maatregel dreigt de Europese Commissie, omdat Nederland veel meer mest produceert dan is toegestaan.

Naar Brussel

Staatssecretaris Van Dam (PvdA) sprak met de melkveesector over vermindering van de hoeveelheid fosfaat door aanpassing van het voer, en het steunen van melkveehouders die willen stoppen.

"Ik ondersteun de plannen van het bedrijfsleven met geld en juridische middelen", zei Van Dam na het overleg. "Daardoor zijn we in staat om gezamenlijk een principeakkoord te bereiken."

Met het akkoord moet Van Dam naar Brussel, om daar te vragen of de vermindering van de fosfaatproductie voldoende is om de uitzonderingspositie te behouden die Nederland nu heeft.

Dankzij de uitzondering mag Nederland meer fosfaat uitstoten dan eigenlijk is toegestaan. Als de in het akkoord voorgestelde maatregelen door Brussel worden afgekeurd, kan de Europese Commissie Nederland dwingen veel strengere maatregelen te nemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl