Het gedachtegoed van buurtcentrum De Mussen
NOS NieuwsAangepast

Schilderswijk verandert, 90-jarig buurtcentrum blijft hetzelfde

"Als we iets kwijt willen bij Karim of een van de anderen, dan kunnen we alles bij ze kwijt", zegt Anouar. Hij is een van de jongeren die bijna dagelijks in het Haagse buurtcentrum De Mussen te vinden is. Niet alleen voor goede gesprekken met jongerenwerker Karim, maar ook ook voor een potje voetbal of om te kunnen gamen op de Playstation.

Vanmiddag viert het buurtcentrum het 90-jarig bestaan, in aanwezigheid van koningin Máxima.

Een verschil maken

Buurtcentrum De Mussen ligt middenin de Haagse Schilderswijk. Negentig jaar geleden opende het centrum de deuren, vanuit de gedachte een verschil te willen maken voor de (kans)arme kinderen en jongeren in de wijk en hen een betere toekomst te geven.

Sinds 1926 is de geografie en samenstelling van de wijk flink veranderd. Het centrum veranderde mee. Het doel om kinderen, jongeren en ouders kansen op ontwikkeling te bieden, bleef de focus houden.

"In de Schilderswijk leven inmiddels mensen met meer dan honderdtwintig verschillende etnische achtergronden. Als je kijkt naar alle verschillende doelgroepen die er zijn, hebben we nog een veel groter bereik gekregen", zegt Mieke Kuipers, verantwoordelijk voor de coördinatie van het jeugdwerk en -educatie in het centrum.

Máxima op verjaarsvisite in de Schilderswijk

Karim el Boujjoufi werkt sinds tweeënhalf jaar als jongerenwerker bij De Mussen. Zijn bereik is groot. Hij staat in contact met een paar honderd jongeren uit de Schilderswijk en omliggende buurten. Het ene dagdeel geeft hij sportles aan kinderen van verschillende leeftijden, een ander dagdeel is hij op straat te vinden om daar met jongeren een praatje te maken.

De gesprekken kunnen over van alles gaan: werk, school, thuissituatie. Ook vraagstukken rondom het geloof komen aan bod.

Je wilt voorkomen dat verveelde jongeren vernielingen kunnen aanbrengen.

Jongerenwerker Karim el Boujjoufi

Als belangrijke functie van het buurtcentrum onderstreept Karim de kracht van preventie, een thema dat hij ook bij de koningin hoopt aan te snijden. "Je wilt voorkomen dat jongeren op straat belanden, waar ze verveeld raken en vernielingen kunnen aanbrengen. Daarom moet je jongeren een dagbesteding geven."

Het Mussennest

Ook de inmiddels 86-jarige Bertus de Wolff bezocht De Mussen dagelijks in zijn jongere jaren. De Mussen was een tweede huis voor hem en dat is het nog steeds een beetje. Inmiddels woont hij in Loosduinen, maar de eerste tachtig jaar van zijn leven was de Schilderswijk zijn thuishonk. Hij werd geboren in een gezin met veertien kinderen, waarvan dertien jongens.

"Mijn vader overleed in de hongerwinter, toen stond mijn moeder er alleen voor." Vanaf zijn zesde jaar kwam De Wolff bij het centrum over de vloer. "Je werd er opgevangen. Er was een tekenzaal, een knutselzaal, noem het maar."

Potje dammen in buurthuis De Mussen

Mooie herinneringen heeft De Wolff onder meer aan de kampeerplek die oprichter De Bruin aankocht in Otterlo, zodat buurtbewoners daar op vakantie konden gaan. "Op vakantie naar het Mussennest. Dat waren soms kampeervakanties met wel 270 man."

De samenstelling van de wijk zag hij door de jaren heen veranderen, maar de functie van het centrum is volgens De Wolff nog dezelfde: een plek om saamhorigheid in de wijk te bevorderen. "Waar buurtbewoners terecht kunnen voor hulp en om hun idealen te realiseren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl