NOS NieuwsAangepast

Grote verkoopdaling Samsung door brandgevaarlijke smartphone

Dat Samsung een slecht najaar heeft was al bekend, maar onderzoeksbureau Gartner heeft dat nog eens bevestigd. De elektronicagigant verkocht in de maanden juli, augustus en september veel minder telefoons dan in dezelfde periode vorig jaar. De verkopen gingen met 14,2 procent achteruit.

Dat betekent de grootste verkoopdaling ooit bij de fabrikant, zegt de marktonderzoeker. In aantallen gaat het om zo'n 12 miljoen telefoons minder. Dit heeft alles te maken met het fiasco rondom de Galaxy Note 7. Het toestel, dat in de zomer werd aangekondigd, bleek eind augustus brandgevaarlijk te zijn.

Pogingen om dit op te lossen hielpen onvoldoende, waardoor Samsung medio oktober volledig met de verkoop van het toestel stopte. Het resultaat was een flinke winstdaling.

Goede beslissing

"Samsungs beslissing om te stoppen met de telefoon was goed", schrijft Gartner. "Maar de imagoschade zorgt ervoor dat Samsung het op korte termijn moeilijk gaat krijgen. Het is voor Samsung van groot belang dat de Galaxy S8 een succes wordt, zodat klanten het vertrouwen behouden."

Ondanks het fiasco met de Note 7 blijft Samsung wel marktleider. Het bedrijf verkocht in het derde kwartaal bijna 72 miljoen toestellen. Apple verkocht ten opzichte van vorig jaar drie miljoen telefoons minder. Daardoor lijkt de iPhone-fabrikant nog weinig te profiteren van het wegvallen van de Note 7. Dat kan nog veranderen in het huidige kwartaal, waarin de kerstverkopen worden meegenomen.

Plekje gezakt

Apple staat in het overzicht op plaats twee, met 43 miljoen verkochte telefoons. Maar officieel is Apple een plaatsje gezakt. Het Chinese BBK Electronics is groter; dat is namelijk eigenaar van 'Oppo', een bedrijf dat in het overzicht van Gartner los is meegenomen. Dit bedrijf is goed voor 44,8 miljoen toestellen, een miljoen meer dan Apple, en heeft daarmee zijn marktaandeel verdubbeld ten opzichte van vorig jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl