NOS Nieuws

Gmail-gebruik van minister Kamp niet nader onderzocht

Er komt geen strafrechtelijk onderzoek naar het gebruik van een persoonlijke e-mailaccount door minister Kamp. Hij heeft de zaak laten onderzoeken en er is te weinig grond voor gerechtelijke stappen, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Voor de zomer kwam naar buiten dat de minister van Economische Zaken een Gmail-account voor werkzaken heeft gebruikt. Dat is tegen de richtlijnen van het kabinet. De mailbox leek ook een keer te zijn gehackt.

Kamp heeft op verzoek van de Tweede Kamer laten uitzoeken of er staatsgeheimen zijn uitgelekt. Maar dat zou niet het geval zijn.

Staatsgeheim

Een speciale onderzoeksdienst van de overheid, de Auditdienst Rijk, heeft uitgezocht dat er januari 2009 en mei 2016 zo'n 24.000 mailtjes in de Gmail-box van Kamp stonden. Daarvan hadden er tegen de 12.000 te maken met zijn werk als minister.

Er is één bericht gevonden met de vermelding "Staatsgeheim Zeer Geheim". Dat ging volgens Kamp over de arbeidsvoorwaardenonderhandelingen bij een zelfstandig bestuursorgaan. Hij zegt dat het vooral dit stempel had gekregen, om te voorkomen dat het naar buiten zou komen voordat het kabinet er een besluit over had genomen.

Verder zijn enkele vertrouwelijke mails gevonden. Maar daarbij ging het vooral om concepten, verslagen en memo's van de minister zelf, vaak ook uit eerdere periodes.

AIVD

Kamp zegt dat er geen documenten in zijn mailbox zaten die afkomstig waren van internationale organisaties of regeringen. De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) heeft geconcludeerd dat er geen informatie bijzat die mogelijk interessant was voor andere landen, en heeft besloten geen vervolgonderzoek in te stellen.

De minister is in mei gestopt met het gebruik van Gmail voor werkzaken. Hij schrijft nog eens dat het niet goed was om zijn privé-mail voor het werk te gebruiken, maar hij vond dat destijds de meest praktische manier om 's avonds en in de weekenden thuis te werken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl