Schulz tijdens een ontmoeting in Ankara met de Turkse premier Yildirim in september AFP

De voorzitter van het Europees parlement, Martin Schulz, heeft de EU-delegatie afgeraden om naar Turkije te vertrekken. Gisteren werd bekend dat de speciale Nederlandse EU-rapporteur Kati Piri niet welkom was voor een overleg met de Turkse autoriteiten.

In een interview met de NOS vertelt Schulz wat er is voorgevallen. "Ik stelde voor om Elmar Brok van de commissie van Buitenlandse Zaken en mevrouw Piri te sturen. Ik kreeg een duidelijk antwoord, dat mevrouw Piri niet dezelfde behandeling zou krijgen als meneer Brok."

Volgens Schulz zeiden de Turken dat Brok wel de premier en de minister van Buitenlandse Zaken mocht zien, maar Piri niet. "Toen zei ik: dan komt er geen delegatie. Dat een andere regering of een ander parlement zegt wie ik in mijn delegatie moet sturen, dat is in diplomatieke relaties totaal niet gebruikelijk. En we kunnen het niet accepteren."

Blijf hier wachten

De voorzitter van het Europees Parlement zegt dat Piri het land nog wel in mag. "Piri wordt niet uit Turkije verbannen. Ze mag ook alleen naar Turkije gaan, maar mijn advies aan Kati, als een vriend, is om dat vooral niet te doen. Om vooral hier te blijven en af te wachten."

Piri zegt in een reactie dat het voor haar een optie is om wel naar Turkije te gaan. "Dan kan ik in ieder geval met oppositieleden in Turkije in gesprek blijven, omdat het voor hen moeilijk is hierheen te komen." Ze is niet bang voor eventuele gevolgen van zo'n bezoek. "De regering heeft niet gezegd dat ik het land niet binnen mag. Ze hebben gewoon gezegd dat de premier mij niet zou ontvangen."

Het is niet bekend wat het incident betekent voor de relatie van de Europese Unie met Turkije. Over enige tijd staat een bezoek van de commissie voor Buitenlandse Zaken van het Europarlement gepland. Schulz zegt dat bekeken wordt of dat bezoek moet worden geannuleerd. 

STER reclame