Duits bureau voor migratie en vluchtelingen AFP

Duitsland heeft 12.500 Afghanen in het land te verstaan gegeven dat ze terug moeten naar hun land. Volgens de Duitse autoriteiten is het in de grote Afghaanse steden veilig genoeg om terug te keren.

In Duitsland verblijven bijna 247.000 Afghanen. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken is de veiligheidssituatie in Afghanistan van dien aard dat het verantwoord is mensen terug te sturen. De migratiedienst wijst er bovendien op dat iedere asielaanvraag individueel wordt bekeken en dat nagegaan wordt welk risico aan terugkeer verbonden is.

Een deel van de 12.500 Afghanen zal Duitsland vrijwillig verlaten. Verwacht wordt dat velen bezwaar zullen maken tegen de gedwongen terugkeer. Dit jaar zijn 27 afgewezen asielzoekers teruggestuurd naar Afghanistan. Vorig jaar waren dat er 9.

Taliban

Het terugsturen van asielzoekers naar Afghanistan ligt gevoelig in Duitsland wegens de voortdurende aanslagen van de Taliban. Deze week was het Duitse consulaat in Mazar-i-Sharif doelwit van een aanslag van de Taliban.

De partij Die Linke roept de regering op geen Afghanen meer terug te sturen naar hun vaderland, omdat daar grote risico's aan zijn verbonden.

STER reclame