Mythe ontkracht: Audrey Hepburn werkte niet voor het verzet
De Nederlands-Britse actrice Audrey Hepburn (1929-1993) heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog niet voor het verzet gewerkt. Dat blijkt uit onderzoek van het Airborne Museum in Oosterbeek. Het ontkracht de mythe die onder andere door biograaf Barry Paris is verspreid dat de latere Hollywood-ster tijdens de oorlog verzetswerk deed. Ook Paris noemde geen bron.
Zo zou Hepburn als koerierster geheime berichten en verzetskrantjes hebben rondgebracht en na de Slag om Arnhem (1944) hebben geholpen bij de evacuatie van Britse militairen naar bevrijd gebied. Op haar pagina op Wikipedia staat vermeld dat ze "heimelijk danste voor publiek om geld voor het verzet in te zamelen".
Het Airborne Museum wilde weten wat er klopt van het twintigtal verhalen dat over Hepburns verzetswerk de ronde doet. "Hoewel we in archieven van Australië tot Brussel hebben gezocht en met tal van bronnen hebben gesproken, is er geen spoor van bewijs gevonden", zegt directeur Sarah Thurlings.
Ook is gekeken naar de vele rapporten over de operaties Pegasus 1 en 2, waarbij Britse militairen na de Slag om Arnhem in het geheim naar de andere kant van de Rijn werden gebracht. Ook daarin komt de naam Hepburn of die van haar moeder, Van Heemstra, niet voor.
Al met al vindt Thursberg het ook zeer onwaarschijnlijk dat het verzet een beroep op Hepburn zou hebben gedaan. De risico's waren te groot: zij was in Arnhem en omgeving behoorlijk bekend als danseres, haar vader was Brits en ze had zelf een Britse naam, zegt Thurlings.
Het onderzoek leverde genoeg materiaal op voor een tentoonstelling over de invloed van Hepburns moeder, Ella van Heemstra, op haar latere carrière. De tentoonstelling wordt op 26 januari geopend door haar zoons.