NOS NieuwsAangepast

OM: Wilders beledigde Marokkanen opzettelijk

Geert Wilders heeft zijn 'minder minder'-uitspraak opzettelijk gedaan met als doel Marokkanen als ras te beledigen. Dat stelt het OM bij het voorlezen van het requisitoir vanochtend. "De opzetvraag ligt eenvoudig. Wilders moet hebben opgemerkt dat zijn minder Marokkanen-uitspraak als aanstootgevend is ervaren. Sterker nog, hij was zelf de eerste die doorhad dat hij een grens overging", zei officier van justitie Bos.

Het kan niet anders dan dat Wilders het beledigende karakter van zijn uitlating heeft beseft, concludeert het OM. Daarnaast richtte de PVV-leider zich op Marokkanen als bevolkingsgroep en richtte hij zich niet op Marokkanen die problemen veroorzaken, stelt justitie.

Jurisprudentie

De wet verbiedt discriminatie wegens ras. De verdediging betoogde eerder dat Wilders niet strafbaar is, omdat hij met zijn uitspraak geen ras zou hebben beledigd.

Wilders voerde in zijn verdediging de twee deskundigen Cliteur en Zwart aan, die betoogden dat de nationaliteit van Marokkanen in de uitspraken niet als ras kon worden gezien. Het OM haalt dit onderuit via jurisprudentie in een aantal eerdere zaken. "Het behoeft wat ons betreft geen nadere toelichting dat zowel Marokkanen in Marokko als Marokkanen in Nederland zichzelf zien als een bevolkingsgroep met gemeenschappelijke afstamming, cultuur en traditie."

Grievend

Officier van justitie Bos noemt de minder Marokkanen-speech van Wilders onnodig grievend. "Een groep mensen wordt enkel vanwege hun afkomst als inferieur weggezet." Volgens Bos heeft de toespraak niet voor niets een golf van ontzetting in de samenleving teweeggebracht. Hij stelt verder dat de toespraak niets aan het publieke debat heeft toegevoegd.

De strafeis van het Openbaar Ministerie wordt rond het middaguur verwacht. Het voorlezen van het requisitoir begon gisteren en duurt in totaal anderhalve dag.

Knoops is er niet

Gisteren werd al duidelijk dat volgens het Openbaar Ministerie het discriminatieverbod in deze zaak boven de vrijheid van meningsuiting gaat en justitie vol overtuiging de zaak is ingegaan.

Geert Wilders en zijn advocaat Knoops zijn vandaag niet aanwezig bij de zitting. Volgens een kantoorgenoot is hij zich aan het voorbereiden op zijn pleidooi van morgen. Over drie weken volgt de uitspraak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl