Giftige chroomverf NOS

Advocaat Rob Bedaux gaat de Nederlandse Staat aanklagen namens 3000 oud-werknemers van de Defensieterreinen in Eygelshoven en Brunssum. Dat zegt hij tegen omroep L1.

Volgens de raadsman heeft de Staat onrechtmatig gehandeld jegens iedereen die daar heeft gewerkt. Destijds werden medewerkers bij verfwerkzaamheden blootgesteld aan de kankerverwekkende stof chroom-6. 

WOB-verzoek

Een half jaar geleden heeft Bedaux via een WOB-verzoek (Wet openbaarheid van bestuur) opgevraagd hoeveel Defensie-medewerkers ziek zijn geworden. Er kwam uit naar voren dat zo'n 1200 oud-werknemers klachten hebben. Die variëren van huiduitslag tot verschillende vormen van kanker.

Bedaux zegt dat hij met een dossier van zo'n 30 bladzijden kan aantonen dat Defensie destijds op de hoogte was van het gevaar van chroom-6. 

Regeling

Begin vorig jaar kondigde Defensie een coulance-regeling aan, zonder daarmee schuld te erkennen. Oud-medewerkers die ziek zijn, kunnen een bedrag tussen de 3000 en 15.000 euro krijgen. Ruim 200 mensen hebben tot nu toe zo'n uitkering ontvangen.

STER reclame