Van modder naar groen gras en van hangplek voor drugsdealers naar populaire toeristenattractie: na zes jaar opgravingen is Circus Maximus in Rome vandaag weer geopend. Archeologen zijn sinds 2008 bezig geweest om alle opgravingen uit te voeren en zijn nu klaar.

Het Circus Maximus werd in de zestiende eeuw ontdekt, en vervolgens verwaarloosd. De plek was de laatste jaren vooral populair bij drugsdealers en zwervers, en werd soms gebruikt voor een concert. Zes jaar geleden besloot de Italiaanse overheid om meer geld te steken in de archeologische vondst en werden de overige gedeeltes van het stadion opgegraven. 

Circus Maximus was in de oudheid een groot stadion in het centrum van de stad. Het stadion, gebouwd in de zesde eeuw voor christus, werd vooral gebruikt voor het paardenrennen. De 600 meter lange banen waarop de wedstrijden plaatsvonden, zijn niet te missen. Bij die banen werd tijdens de opgravingen ook een beker gevonden. Op die beker stond een gouden paard getekend, dat nu symbool staat voor de nieuwe archeologische goudmijn.

Meer dingen te zien 

De opgravingen bestaan verder uit een toren waaruit de rennen bekeken werden, een boog (Arch of Titus) en tribunes. 

De Italiaanse overheid heeft een museum bij de opgravingen gebouwd, waar onder meer de beker en duizend opgegraven bronzen munten te bekijken zijn. Bezoekers kunnen vanaf 11 december het archeologische gebied bezoeken.

STER reclame