Enith Brigitha, hier in actie in 1975, won ondanks haar kwaliteiten nooit een gouden medaille
NOS SportAangepast

Gedupeerden door doping krijgen oorkonde in Olympisch Stadion

Een opmerkelijk initiatief van het Ministerie van VWS: er komt een oorkonde voor de 'slachtoffers' van doping. Zij die achter gedrogeerde sporters zijn geëindigd, worden op deze manier geëerd. Minister Edith Schippers gaat deze blijk van erkenning in februari ondertekenen. Het dient tevens als pleidooi voor een schone sport.

De oorkonde komt in het Olympisch Stadion in Amsterdam te hangen. Naast Schippers ondertekenen ook de sportbonden en de atletencommissie de oorkonde.

Het ministerie ziet het als een vorm van eerherstel voor de echte kampioenen, die hun moment van glorie op het ereschavot zijn misgelopen. De 'echte winnaars' worden overigens niet bij naam genoemd. Dat is volgens het ministerie onmogelijk, omdat veel dopingbeschuldigingen nog niet voldoende bewezen zijn.

Brigitha

Schippers kwam in actie op verzoek van Tweede Kamerlid Pia Dijkstra (D66) en haar PvdA-collega Tjeerd van Dekken. Dijkstra nam het vorig jaar op voor onder andere oud-zwemster Enith Brigitha, die in de jaren zeventig vier bronzen medailles won. Dat was volgens Dijkstra brons met een gouden randje, omdat de winnaars van de gouden en zilveren plakken later op dopinggebruik werden betrapt.

Andere Tijden Sport: zwemmen tegen de bierkaai

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl