Internationale Rode Kruis (IRC)
NOS NieuwsAangepast

Rode Kruis: binnen etmaal vier ziekenhuizen in Aleppo aangevallen

In de afgelopen 24 uur zijn vier ziekenhuizen in Aleppo aangevallen, zegt het Internationale Rode Kruis (IRC). Volgens de hulporganisatie zitten daardoor duizenden inwoners zonder medische zorg. Er zijn nog maar een paar medische voorzieningen over.

Het Internationale Rode Kruis beschrijft in berichten op Twitter de uitzichtloze situatie in de belegerde stad in Syrië. In het oosten van de stad is nauwelijks nog voedsel. In hele stad is er een tekort aan brandstof en op veel plaatsen is er geen elektriciteit of verwarming.

Ook zijn er opnieuw veel vernielingen aangericht.

Strijdkrachten aan de kant van de regering zijn voor de tweede dag op rij bezig het oostelijk deel van de Syrische stad te bombarderen, na een bestand van drie weken. Het stadsdeel is in handen van de opstandelingen. Volgens activisten zijn er sinds vanmorgen al vijftig artilleriebeschietingen en luchtaanvallen geweest.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten dat in Groot-Brittannië is gevestigd, zegt dat er bij de aanvallen zeker twintig burgers om het leven zijn gekomen.

Volgens het Rode Kruis zijn in de afgelopen paar weken zeker 8000 mensen op de vlucht geslagen. Veel van hen zijn in het relatief rustige westen van Aleppo terechtgekomen. Veel mensen zijn daar ondergebracht in tijdelijke onderkomens, anderen bivakkeren in de open lucht.

Ook de belangrijkste watervoorziening van de stad is volgens het Rode Kruis onbetrouwbaar geworden en moet snel worden gerepareerd. Naar schatting 1,75 miljoen mensen in heel Aleppo zijn daarvan afhankelijk.

Het Internationale Rode Kruis en zusterorganisatie de Rode Halve Maan zeggen dat ze beschikbaar blijven om waar dan ook hulp te bieden in Aleppo. Er is daar een team dat voedsel en medicijnen verstrekt.

Rusland

Het Kremlin zegt dat de Rusland Aleppo al 28 dagen niet bombardeert en dat het moratorium voorlopig van kracht blijft. De Russische luchtmacht heeft de afgelopen dagen wel aanvallen uitgevoerd op opstandelingen in andere delen van Syrië, zo is in Moskou bekendgemaakt. Zeker achttien mensen zouden daarbij zijn omgekomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl