NOS Nieuws

Twee zakkenrollende asielzoekers Groningen veroordeeld

Twee van de vijf zakkenrollende asielzoekers die vandaag moesten voorkomen, hebben een gevangenisstraf gekregen. De andere drie werden vrijgesproken vanwege gebrek aan bewijs, melden RTV Noord en het Dagblad voor het Noorden. Doordat snelrecht werd toegepast, had het Openbaar Ministerie geen tijd gehad om getuigen te horen of beelden van bewakingscamera's op te vragen.

Tegen twee asielzoekers was volgens de rechter genoeg bewijs om ze vier en acht weken op te laten sluiten. Een 25-jarige Marokkaan die in het asielzoekerscentrum in Ter Apel zit, kreeg de langste celstraf. Volgens de rechter is bewezen dat hij een portemonnee heeft gestolen en vervolgens heeft geprobeerd om geld te pinnen met een gestolen pinpas. De andere asielzoeker van 21 had een telefoon gestolen.

De rechter wees erop dat de vijf asielzoekers uit Marokko grote maatschappelijke onrust hebben veroorzaakt.

Golf aan zakkenrollers

De binnenstad van Groningen wordt de laatste weken geteisterd door asielzoekers die zakkenrollen. De afgelopen weken heeft de politie er zo'n twintig opgepakt. Van hen komen er zeker vijf uit Marokko en twee uit Algerije. De rest komt uit andere landen, waaronder Georgië.

Vanwege de overlast zet de politie de komende maanden extra bewakingscamera's in. De zakkenrollers opereren vaak buiten het zicht van de vaste camera's.

Burgemeester Den Oudsten van Groningen zei gisteren dat hij asielzoekers uit veilige landen versneld wil uitzetten als ze in aanraking komen met justitie, zoals het geval is met de Marokkanen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl