NOS NieuwsAangepast

Kabinet reageert niet op beschuldiging Wilders

Minister Van der Steur wil niet reageren op de beschuldiging van PVV-leider Wilders dat de regering opdracht heeft gegeven tot de rechtszaak tegen hem. Wel benadrukt de minister dat het Openbaar Ministerie een zelfstandige positie heeft.

De PVV-leider verstuurde gisteravond een tweet waarin hij het kabinet ervan beschuldigt opdracht te hebben gegeven tot zijn vervolging. Hij vergelijkt de Nederlandse regering met de Turkse regering, die veel politici en journalisten heeft gearresteerd na de mislukte couppoging.

De rechtszaak over de 'minder Marokkanen-uitspraken' van Wilders ging vanmorgen verder. Officier van justitie Bos zei dat het OM zelf "vol overtuiging" tot vervolging van Wilders is overgegaan. Het ministerie van Van der Steur verwijst naar deze uitspraak.

Uitleggen

Het Openbaar Ministerie neemt zelfstandig beslissingen zonder invloed van de politiek. Wel kan de minister van Veiligheid en Justitie in uitzonderlijke gevallen een zogenoemde aanwijzing geven. Dat staat in de wet op de rechterlijke organisatie.

Als de minister het niet eens is met het OM en hij wil geen vervolging van een bepaalde persoon, dan moet de minister in een brief aan de Tweede Kamer uitleggen waarom hij ingrijpt en het OM tegenhoudt. Als de minister wil dat het OM iemand vervolgt, maar het OM wil dat zelf niet, dan komt dat officieel op papier in het strafdossier te staan.

"Zo'n aanwijzing is dus altijd openbaar en schriftelijk", zegt een woordvoerder van het OM.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl