NOS Nieuws

Timmermans blijft bij beschuldiging aan adres Gülenbeweging

Eurocommissaris Timmermans houdt vol dat er aanwijzingen zijn voor betrokkenheid van de Gülenbeweging bij de mislukte coup in Turkije. Op een persconferentie in Brussel vroeg een journalist hem naar wat hij gisteren bedoelde in een interview in het Belgische weekblad Knack.

"Ik heb alleen gezegd dat ik in mijn vele, vele contacten de afgelopen maanden heb gehoord dat er indicaties zijn voor de betrokkenheid van sommige personen van de Gülenbeweging bij de coup in Turkije", zei Timmermans. "Ik heb alleen gesproken over indicaties, niets meer, niets minder."

Gevoelig

Gisteren zei Timmermans in Knack dat er op basis van Amerikaans onderzoek steeds meer indicaties zijn dat de Gülen-beweging wel degelijk een rol heeft gespeeld bij de staatsgreep. Er kwam veel kritiek op die uitspraak. Bij aanhangers van de Nederlandse Gülenbeweging kwam het interview hard aan.

"De zaak ligt gevoelig", zegt Saniye Calkin van de Hizmetbeweging. "Wij hebben de afgelopen maanden ervaren hoe het voelt als je bedreigd en beledigd wordt vanuit Turkije. Juist daarom moet er worden gepraat en gehandeld op basis van feiten. Dit is geen onderwerp voor een politicus, dit moet je helemaal aan de rechtsstaat overlaten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl