DBB-persoonsbeveiligers bewaken PVV-leider Wilders tijdens een flyer-actie in Dordrecht
NOS NieuwsAangepast

Hoofd politiedienst beveiliging stapt op na kritisch rapport

Het hoofd van de politiedienst Bewaken en Beveiligen (DBB) stapt op na een kritisch rapport van een extern bureau. De medewerkers van de DBB beveiligen leden van het Koninklijk Huis, politici en diplomaten.

Het rapport wordt later deze maand openbaar. Er staat in dat in de dienst op een autoritaire en intimiderende manier leiding wordt gegeven. Er heersen slechte omgangsvormen, zoals vrouwonvriendelijk gedrag. Kritiek en meedenken zouden niet op prijs worden gesteld.

Het is al langer onrustig in de dienst. Medewerkers klagen over een te hoge werkdruk, een verziekte werksfeer, gebrek aan vertrouwen in de leidinggevenden en misbruik van privileges zoals het privégebruik van dienstauto's door de leiding.

Jan Struijs, voorzitter Nederlandse Politiebond

Extern onderzoek

Om na te gaan wat er mis is, heeft een extern bureau onderzoek gedaan naar de gang van zaken binnen de dienst. De bevindingen zijn vanmiddag met de betrokkenen doorgesproken. Politiechef Van den Berg van de Landelijke Eenheid zegt dat het rapport laat zien dat er "veranderingen en hervormingen nodig zijn om de organisatie te worden die we willen zijn."

Ze zegt waardering te hebben voor het hoofd van de dienst Bewaken en Beveiligen, maar ook dat er nu "andere accenten op het leiderschap" gelegd moeten worden. De opgestapte functionaris blijft actief betrokken bij de landelijke veiligheidstaken van de politie.

Persoonsbescherming

Volgens de politie is de veiligheid van de personen die beschermd moeten worden, nooit in het geding geweest door de onrust binnen de dienst. Komende maanden moeten hervormingen de rust terugbrengen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl