De Italiaanse kustwacht redt vluchtelingen van een rubberboot (7 november)
NOS NieuwsAangepast

Kustwacht Italië redt duizend migranten, toestroom neemt niet af

De Italiaanse kustwacht heeft in de afgelopen 48 uur duizend mensen gered die in rubberboten de overtocht maakten van Libië naar Italië. Negen lichamen zijn geborgen, enkele tientallen mensen worden vermist.

De opvarenden vertelden dat ze midden in de nacht op de Libische kust in de boten waren gestapt, en dat deze na twee uur water begonnen te maken. De hulpverleners van de kustwacht zagen hoe een van de boten kapseisde en zes mensen in de golven verdwenen. Veel van de overlevenden moesten worden behandeld voor onderkoeling, brandwonden en het inademen van benzinedampen.

De zee was ruig, de harde wind veroorzaakte twee meter hoge golven.

Geruchten

In tegenstelling tot eerdere jaren neemt de toestroom van asielzoekers uit Afrika niet af, nu het weer slechter wordt. Mensen blijven in groten getale komen, zegt correspondent Rop Zoutberg in Rome, omdat ze bang zijn dat de situatie verandert: “Het voorstel van de Duitse minister van Binnenlandse Zaken De Maizière om vluchtelingen terug te gaan sturen om zo de mensensmokkelaars aan te pakken, zal vermoed ik Libië nu ook bereikt hebben.”

Zoutberg ziet ook nu nog dagelijks nieuwe berichten over de kustwacht die mensen redt, of juist te laat komt: “Sinds afgelopen jaar zien we dat de naderende winter en het koude zeewater geen redenen zijn voor migranten om niet de zee op gaan. Ook vorig jaar ging net als nu de stroom boten ook in de wintermaanden gewoon door. Maar er speelt nu een extra element mee: migranten worden opgestuwd door geruchten dat er een soort Turkije-deal met Libië aan zit te komen. Door de vrees dat de kust voor Libië wordt afgesloten, zijn mensen meer dan ooit bereid de risico’s voor lief te nemen.”

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl