Christelijke gouverneur Jakarta verder in het nauw na citeren uit Koran
De Indonesische politie heeft de gouverneur van Jakarta aangemerkt als verdachte in een onderzoek naar godslastering. De gouverneur, een christen, lokte onlangs een massaal protest uit met opmerkingen over de Koran.
Dat protest liep uit de hand. De politie greep in en gebruikte traangas en waterkanonnen. Er viel een dode en tientallen mensen raakten gewond bij rellen.
Een islamitische groepering eist de arrestatie van gouverneur Basuki 'Ahok' Tjahaja Purnama sinds een video van hem online verscheen waarin hij citeert uit de Koran. Als christen zou hij een grens zijn over gegaan.
Belaagd
Het massale protest van conservatieve moslims leidde ertoe dat de gouverneur zijn verkiezingscampagne voor een nieuwe termijn als gouverneur nauwelijks kon voortzetten. "Overal waar hij kwam, werd hij belaagd door radicalen die hem het spreken onmogelijk maakten", zegt correspondent Michel Maas.
Bij de vorige gouverneursverkiezingen werd ook al geprobeerd hem te dwarsbomen. Maas: "In de campagne werd moslims verteld dat zij niet mochten stemmen op een niet-moslim. Daarbij werd een citaat uit de Koran aangehaald waarin dat te lezen zou zijn. De gouverneur maakte in een speech melding van dat Koran-citaat en zei dat moslim-kiezers werden voorgelogen en dom gehouden."
Die speech werd zoals gebruikelijk integraal op de website van de gemeente gezet en recent zette iemand een ingekorte en 'aangepaste' versie op het internet, waarin het leek dat de gouverneur de Koran aanviel. Die video luidde het massale protest van deze maand in. Moslimorganisaties hebben aangekondigd door te gaan met protesteren totdat de gouverneur in de gevangenis zit.
Volgens Maas komt dat moment steeds dichterbij. "De status van verdachte betekent dat zijn zaak aan de officier van justitie wordt overgedragen, en doorgaans betekent dat dat er ook een rechtszaak komt. De kans dat de rechtbank zal zwichten voor de dreigende radicalen is dan levensgroot."
Anti-blasfemie-wet
De wet tegen blasfemie wordt in Indonesië al jaren door radicale groepen gehanteerd om religieuze minderheden te intimideren en aan te vallen. De vorige president, Yudhoyono, geloofde heilig in die wet, en pleitte zelfs in de Verenigde Naties ervoor om de anti-blasfemie-wet wereldwijd in te voeren.
De zaak tegen de gouverneur wordt gezien als een lakmoesproef voor Indonesië, qua inwonertal het grootste moslimland. De meeste moslims in het land zijn gematigd, maar er bestaat de vrees dat conservatievere, radicale stromingen hun invloed de komende tijd verder weten te vergroten.