Een ondervoed Nigeriaans jongetje in een ziekenhuis. De hongersnood in het land is het gevolg van het conflict met de terreurgroep Boko Haram
NOS Nieuws

VN: hongerdood dreigt voor tienduizenden kinderen in Nigeria

Tienduizenden kinderen in het noordoosten van Nigeria dreigen de komende maanden te sterven als er geen humanitaire hulp komt, waarschuwt de VN. Bij elkaar zijn zo'n 14 miljoen mensen in het gebied afhankelijk van hulp.

Het noordoosten van het land was lange tijd het domein van het islamitische Boko Haram. In die tijd is de landbouw en veeteelt ernstig verwaarloosd waardoor grote voedseltekorten zijn ontstaan. Recentelijk heeft het Nigeriaanse leger de terreurgroep teruggedrongen, waardoor hulporganisaties toegang hebben gekregen tot het gebied. Vorige maand waarschuwde Unicef ook al dat de situatie er schrijnend is.

Kalifaat

Boko Haram, opgericht in 2002, begon zeven jaar geleden een groot militair offensief. Tienduizenden mensen werden gedood, vooral in het noordoosten van Nigeria, wat de machtsbasis werd. Ook maakte de terreurgroep zich schuldig aan ontvoeringen, van onder anderen een grote groep meisjes. Meer dan twee miljoen mensen sloegen op de vlucht.

Boko Haram is fel gekant tegen westerse waarden. De terreurgroep streeft ernaar om van Nigeria een streng-islamitische staat te maken, waarin vrouwen geen enkele rechten hebben. Twee jaar geleden riep de groepering het kalifaat uit, maar inmiddels heeft Boko Haram veel terrein moeten inleveren. Bij de strijd heeft Nigeria hulp gekregen van zijn buurlanden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl