Hollandse Hoogte | AP

Twee schepen van de Nieuw-Zeelandse marine hebben de kustplaats Kaikoura bereikt. Daar zitten sinds de aardbeving van afgelopen weekend meer dan duizend mensen vast, onder wie tientallen Nederlanders. 

De schepen halen niet alleen mensen uit het gebied, maar hebben ook eten en water aan boord. Daar is een groot tekort aan in Kaikoura, een toeristenplaats aan de oostkust van het Zuidereiland bekend van walvissafari's. 

De gestrande Nederlanders in Kaikoura, zo'n zestig, zullen waarschijnlijk niet met de marineschepen worden geëvacueerd. Reisorganisatie Travel Essence heeft een vliegtuigje gehuurd om hen op te halen. De organisatie besloot daartoe omdat het erop leek dat de marineschepen pas veel later zouden aankomen in de regio. Er waren al zo'n 400 mensen met helikopters geëvacueerd. 

Twee mensen hebben de beving niet overleefd. Hoe groot de schade is, is nog onduidelijk, maar het loopt in elk geval in de miljarden. Later vandaag verwachten de Nieuw-Zeelandse autoriteiten satellietbeelden binnen te krijgen van het getroffen gebied. In Kaikoura, maar ook elders in het land, zijn grote aardverschuivingen geweest.

STER reclame