Bram Tankink ANP

Het nieuwe boek van Thomas Dekker heeft veel stof doen opwaaien. Voormalig collega's van de oud-wielrenner zijn onaangenaam verrast door de onthullingen over onder andere doping en seks. "De cultuur die Thomas Dekker beschrijft, is de cultuur van Thomas Dekker. Niet van de wielersport", zegt oud-collega Bram Tankink tegen de NOS.

"Ik ga al zestien jaar mee in de sport. Thomas Dekker is niet de maatstaf voor het wielrennen. Hij is een heel excessief en destructief mens. Hoe hij beschrijft wat ze een dag voor de Tour doen, heb ik nog nooit van iemand gehoord..."

Tankink erkent dat er weleens een drankje wordt gedronken op een trainingskamp. "Dat ga ik niet ontkennen. Maar niet dit soort excessief gedrag. En dan cultuur voor de wielersport? Vergeet niet, dit soort verhalen vind je ook in het voetbal, in de zakenwereld. Neem president Bill Clinton… Overal vind je excessief gedrag."

Onaangename verrassing voor Boogerd

Boogerd, oud-ploeggenoot en ook kamergenoot van Dekker bij de toenmalige ploeg van Rabobank, is behoorlijk geschrokken van de naar buiten gekomen passages. "Ik kan me totaal niet vinden in wat ik tot nu toe gelezen heb", vertelde de Haagse oud-prof dinsdag aan RTL Boulevard.

Thomas Dekker en Michael Boogerd in betere tijden ANP

Dekker laat onder meer weten dat hij samen met kamergenoot Boogerd vlak voor de start van de Tour de France van 2007 enkele Oost-Europese prostituees inhuurde. Ook staat in het boek dat Dekker doping kocht van Boogerd.

De winnaar van twee Touretappes zegt niet te zijn ingelicht over de komst van de onthullende biografie. "Ik probeer al anderhalf jaar tevergeefs contact te zoeken met Thomas. Het boek komt dan ook als een onaangename verrassing."

Ook boosheid richting auteur

Steven de Jongh, die in een seksueel getinte passage voorkomt, reageerde via Twitter op de onthullingen in het boek. Hij is vooral boos op schrijver Thijs Zonneveld. "Bedankt voor de hoor en wederhoor. Niet gebeurd."

Hanegraaf: alleen contracten afgesloten

Oud-renner Jacques Hanegraaf, destijds manager van Dekker, weerlegt op Omroep Brabant de beschuldigingen in het boek aan zijn adres "Totale onzin en pure laster", zegt de Brabander over de passage waarin hij wordt genoemd als degene die Dekker heeft aangezet tot dopegebruik.

"Ik heb in die tijd alleen maar contracten afgesloten en verder niets met doping te maken gehad", aldus Hanegraaf. 

Jacques Hanegraaf ANP

STER reclame