Dick Drayer/NOS
NOS NieuwsAangepast

Ministers Curaçao frauderen met miljoenen

Op Curaçao dreigt een enorm corruptieschandaal aan het licht te komen. In een uitgelekt rapport van de Algemene Rekenkamer van Curaçao over de jaren 2014 en 2015 staat dat ministers voor miljoenen Antilliaanse guldens aan opdrachten hebben geaccordeerd, terwijl ze helemaal geen tekenbevoegdheid hebben.

Net als in Nederland mogen alleen ambtenaren tekenen die daarvoor door het ministerie van Financiën op een lijst zijn gezet. De Rekenkamer ontdekte dat die lijst op veel ministeries niet bestaat of niet actueel is.

Miljoenen guldens

In totaal zou het gaan om bijna 700 werkopdrachten met een totale waarde van meer dan 8 miljoen Antilliaanse guldens, omgerekend meer dan 4 miljoen euro. De grootste boosdoener is Ruthmilla Larmonie, nu demissionair minister van Sociale Zaken. In zeker één geval zou zij een subsidie van 40.000 euro voor een bedrijf van een partijgenoot hebben verhoogd naar ruim 300.000 euro.

Ook de huidige demissionaire premier van Curaçao Ben Whiteman zou de regels aan zijn laars hebben gelapt. Ambtenaren die de ministers wezen op hun foutieve gedrag werden overgeplaatst of disciplinair gestraft.

Pueblo Soberano

De ministers zijn lid van de partij Pueblo Soberano van de in 2013 vermoorde politicus Helmin Wiels. Voor zijn dood was juist hij degene die de enorme corruptie op het eiland aan de kaak stelde.

De verontwaardiging op Curaçao is groot. Het uitgelekte rapport moet nog officieel worden gepubliceerd maar nu al hebben boze parlementariërs vragen gesteld.

Curaçao heeft op dit moment een demissionaire regering, sinds de verkiezingen van 5 oktober. Er zijn coalitiebesprekingen gaande en de kans is groot dat Pueblo Soberano met twee ministers in de nieuwe regering komt. Een belangrijke kandidaat voor een van de ministersposten is dezelfde Ruthmilla Larmonie die nu wordt genoemd als de grootste overtreder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl