Vertrekpremie Marokkaanse asielzoekers verdwijnt

Aangepast

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Dijkhoff gaat vertrekpremie Marokkanen afschaffen

Staatssecretaris Dijkhoff gaat de vertrekpremie schrappen voor asielzoekers uit Marokko en Algerije die vrijwillig teruggaan. Zo'n premie kan oplopen tot 1950 euro. Ermee stoppen is een van de manieren waarop hij mensen uit veilige landen wil ontmoedigen om naar Nederland te komen. Binnenkort komt hij met nog meer maatregelen. 

Net als burgemeester Den Oudsten van Groningen is Dijkhoff het zat dat asielzoekers uit veilige landen in Nederland misdaden plegen. Hij is het eens met de burgemeester dat deze mensen versneld moeten worden uitgezet.

De afgelopen tijd is het aantal zakkenrollers in de binnenstad van Groningen toegenomen. Het zou onder anderen gaan om Marokkaanse asielzoekers. 

Misbruik

Dijkhoff heeft al eerder gezegd dat het aantal asielzoekers uit bijvoorbeeld Noord-Afrika fors is gestegen. Het liefst zou hij hen meteen uitzetten, maar volgens hem gaat dat niet zo gemakkelijk. "Marokko accepteert die mensen niet altijd. We moeten betere afspraken maken met dat land."

Volgens de staatssecretaris moet Nederland tegenover mensen uit veilige landen uitstralen dat ze hier niets te zoeken hebben. "Ze krijgen hier geen asiel en ze maken misbruik van het asielsysteem voor echte vluchtelingen." Hij wil ook af van het misverstand dat hier veel geld op hen te wachten ligt.

STER Reclame