NOS NieuwsAangepast

'Incassobureaus gaan allemaal voor hun eigen hachje'

Nieuwe, strengere regels voor incassobureaus "zijn een stap in de goede richting, maar zijn niet stringent genoeg". Dat zegt Jet Creemers, grondlegger van de schuldhulpverlening en voormalig voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Incasso Ondernemingen.

Gisteren kondigden de Autoriteit Consument & Markt (ACM) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) strenger toezicht aan op incassobureaus. Volgens de toezichthouders gaan incassobureaus vaak in de fout, door bijvoorbeeld onterechte kosten in rekening te brengen. Streng toezicht en hoge boetes moeten dat 'cowboy-gedrag' beteugelen.

Maar Creemers is sceptisch: "Het probleem is ontzettend omvangrijk. De meeste incassobureaus gaan alleen maar voor hun eigen hachje. Daar veranderen sancties niks aan."

Omslag nodig

"We moeten signaleren dat incassobureaus zich structureel niet aan de regels houden", zegt Calvin Ceder, directeur van adviesbureau Anti-Incasso. Volgens hem is een grote omslag nodig in de sector. "Het moet echt niet meer lonen om steeds maar meer kosten door te berekenen aan de consument."

Toch is Ceder niet ontevreden met de plannen van de toezichthouders. "Mensen die foute incasso's krijgen, hebben nu meer mogelijkheden om zelf terug te slaan en klachten in te dienen."

Ceder zou wel graag zien dat de website waar mensen terecht kunnen met klachten over een incasso, ook voorlichting zou geven over een eventuele rechtszaak. "Zodra een incassogeschil bij de rechter komt, zijn schuldenaars nog steeds op zichzelf aangewezen. Dan is de kans groot dat je alsnog zwicht voor het incassobureau."

Wet

In juli dienden de ChristenUnie en PvdA een initiatiefwet in specifiek om de misstanden bij incassobureaus aan te pakken. Zowel Ceder als Creemers juichen dat toe, maar benadrukken dat in die wet strenge richtlijnen moeten komen.

"Incasso is op zich een goed middel, als het probaat gebeurt", zegt Creemers. "Mensen kunnen nu nog zomaar een incassobureau beginnen. Niemand controleert dat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl