Donald Trump in het Oval Office Reuters

De nieuwe Amerikaanse president Donald Trump ziet af van het presidentiële salaris van zo'n 400.000 dollar en neemt genoegen met een jaarlijkse betaling van 1 dollar. Waar komt dat gebruik vandaan?

Trump is niet de eerste Amerikaanse president die geen salaris wil. Ook Herbert Hoover (werd rijk in de mijnindustrie) en John F. Kennedy (erfde familiekapitaal) zagen af van een salaris en schonken het bedrag dat ze gekregen zouden hebben aan goede doelen.

Oorlogsinspanning

Het gebruik ontstond tijdens de Eerste Wereldoorlog. Prominente leiders, bankiers en fabrikanten boden toen aan om als oorlogsinspanning gratis voor de overheid te werken. Omdat het bij de Amerikaanse wet verboden is om te werken zonder salaris namen ze genoegen met de symbolische vergoeding van 1 dollar per jaar.

Dat herhaalde zich tijdens de Tweede Wereldoorlog met de leiders van bedrijven als Lockheed, Chrysler en Boeing. Ook na de oorlog verdween het gebruik nooit helemaal.

Op sociale media reageren mensen verschillend op Trumps beslissing. Enthousiast...

... of juist negatief.

Winstuitkeringen

Apple-oprichter Steve Jobs begon ermee in 1997 en ook Facebook-topman Mark Zuckerberg en Google-oprichters Sergey Brin en Larry Page zijn binnen hun bedrijf de laagstbetaalde werknemers.

Voormalig burgemeester Bloomberg van New York en de oud-gouverneurs Arnold Schwarzenegger en Mitt Romney zagen ook af van een regulier salaris.

Natuurlijk hebben deze ondernemers wel andere vormen van inkomsten. Zo hebben ze bijvoorbeeld een eigen bedrijf naast hun baan bij de overheid, hebben ze aandelen in het bedrijf dat ze leiden en krijgen winstuitkeringen en andere bonussen.

Belangenverstrengeling

Ook Donald Trump staat aan het hoofd van een succesvol zakenimperium, dus hij kan best zonder het presidentiële salaris. Hij heeft aangekondigd dat hij de leiding van The Trump Organization tijdens zijn presidentschap overdraagt aan zijn kinderen.

Wat wel vragen oproept is dat diezelfde kinderen, Donald Jr., Eric, Ivanka en haar man Jared Kushner ook benoemd zijn in zijn overgangsteam dat de machtswisseling voorbereidt. Daardoor wordt op z'n minst de schijn van belangenverstrengeling opgeworpen. 

STER reclame