Studenten in de collegebanken
NOS NieuwsAangepast

Keuzegids: jarenlang studeren en dan het minimumloon verdienen

Het is voor scholieren vaak de moeilijkste keuze die ze moeten maken. Wat ga je studeren als je klaar bent met de middelbare school? En voor je een studieschuld aangaat, is het wel handig als je weet wat je studie uiteindelijk gaat opleveren.

Dat valt niet altijd mee, blijkt uit de Keuzegids Universiteiten 2017. Ruim een kwart van de studenten Internationaal Recht verdient na een jaar werken minder dan het minimumloon. Ook bij andere studies ziet de financiële toekomst er niet rooskleurig uit:

Alle kanten op

Dat Internationaal Recht de opleiding is die het minst oplevert, lijkt verrassend. Toch is dat volgens hoofdredacteur Frank Steenkamp van de Keuzegids niet zo: "Veel studenten die de opleiding afronden, komen bij ngo's terecht", legt Steenkamp uit. "Daar komen ze dan op werkervaringsplekken. Ze leren er wel veel, maar verdienen dus weinig."

Ook lijkt het voor een deel van de scholieren niet zo belangrijk wat je na je studie verdient. Wie de gids openslaat, ziet dat het na een opleiding Kunst- en Cultuurstudies lastig is een baan op opleidingsniveau te vinden. En de salarissen zijn laag. Toch beginnen jaarlijks zo'n 1200 studenten aan zo'n opleiding.

Andere motieven lijken daarbij een rol te spelen. Steenkamp: "Daar ligt wel een taak voor de opleidingen. Die blijven nu vaak vaag over baankansen. Bij Kunst- en Cultuurstudies hoor je bijvoorbeeld vaak dat je alle kanten op kan, maar niet dat dat ook de minder betaalde banen zijn."

Wageningen top

In de Keuzegids wordt ook weer een oordeel geveld over de kwaliteit van de 400 universitaire bacheloropleidingen die Nederland telt. Net als de afgelopen jaren komt de Wageningen Universiteit als beste uit de bus.

Zeventien van de negentien bacheloropleidingen in Wageningen mogen zich volgens de Keuzegids 'topopleiding' noemen. Criteria zijn onder meer studieresultaten en het oordeel van studenten en deskundigen.

Minder goed lijkt het te gaan op de Erasmus Universiteit in Rotterdam; daar zijn de scores het hardst gedaald. In Rotterdam zijn de afgelopen jaren onderwijsvernieuwingen doorgevoerd die vooralsnog een nadelige uitwerking hebben op de kwaliteit van de opleidingen, zeggen de onderzoekers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl