Gestrande reizigers in Kaikoura
NOS NieuwsAangepast

Eerste Nederlanders geëvacueerd uit 'chaotisch' Kaikoura

  • Robert Portier

    Correspondent in Australië

  • Robert Portier

    Correspondent in Australië

Vier helikopters van het Nieuw-Zeelandse leger zijn in Kaikoura begonnen met de evacuatie van mensen die door de aardbeving zijn getroffen. Het toeristenplaatsje is door de beving afgesloten van de buitenwereld en heeft gebrek aan water en eten. Een marineschip dat onderweg is om hulp te verlenen kan door het slechte weer nog niet aanmeren. De Nederlander Dylan Lenters zat met zijn vader in de eerste helikopter naar Christchurch.

Nieuw Zeeland evacueert toeristen na aardbeving

Dylan maakt deel uit van de groep van 140 mensen met de hoogste prioriteit om te worden geëvacueerd. Dat zijn mensen met een medische indicatie of toeristen die vluchten naar huis moeten halen. Dylans vader heeft een darmziekte en de autoriteiten halen families niet uit elkaar, dus mochten ze samen weg.

De afgelopen dagen verbleven ze op een grasveldje naast het ziekenhuis. Dylan omschrijft de situatie in Kaikoura als chaotisch. "Er is veel onzekerheid, mensen weten niet wat ze moeten doen. De angst overheerst." Volgens Dylan is de lokale bevolking "bijna beangstigend rustig", maar onder toeristen is de vrees voor een nieuwe zware schok groot.

Sommigen probeerden weg te rennen, maar dat lukte natuurlijk niet, die vielen om.

Dylan Lenters over een van de naschokken

Kaikoura is een populaire plek om walvissen te zien. Behalve de 3600 inwoners zitten er ook nog eens 1200 toeristen vast, onder wie zestig Nederlanders. Die hebben zich over het dorp verspreid. Sommige mensen verblijven bij het ziekenhuis, anderen zoeken hun heil in hoger gelegen gebieden. De Nederlanders hebben af en toe contact met elkaar. "Het enige dat mensen willen weten is of er nieuws is. En of je elkaar kunt helpen."

Inwoners kookten de afgelopen dagen grote potten rijst met curry. Die werden gedeeld onder de slachtoffers. "Water was zo schaars dat het alleen mocht worden gebruikt om te drinken, niet om tanden te poetsen of te douchen", zegt Dylan. Inmiddels heeft het Rode Kruis een noodkeuken opgezet en wordt de hulp ingevlogen. De lokale supermarkt is open, maar alles is op rantsoen tot de voorraden weer kunnen worden aangevuld.

Dylan Lenters met zijn vader

Het gebied wordt de hele dag door getroffen door naschokken, veel kleine en af en toe een grote. "Het lijkt een beetje alsof je op zee zit." Eén zo’n grote schok vond net plaats toen iedereen werd bijgepraat door de hulpverleners. "We stonden met honderden mensen te luisteren toen de grond weer gigantisch begon te schudden. We doken we allemaal op de grond. Sommigen probeerden weg te rennen, maar dat lukte natuurlijk niet, die vielen om."

Het Rode Kruis heeft een opvangcentrum ingericht in Christchurch, maar Dylan heeft voor de nacht een hotel geboekt in de stad. "Een beetje luxe hebben we wel verdiend na drie dagen. Even douchen en eindelijk een schone onderbroek aan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl