NOS NieuwsAangepast

Kabinet wil harde afspraken met Afghanen

Het kabinet wil met de Afghaanse autoriteiten afspreken dat door Nederland opgeleide agenten niet worden ingezet als militairen.

Dat zei minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken in een Kamerdebat over het kabinetsplan om 545 agenten en militairen in te zetten in Afghanistan.

De afspraak moet worden gemaakt voordat de Nederlanders naar de noordelijke provincie Kunduz vertrekken. Als de Afghanen zich er niet aan houden, kan de uiterste consequentie zijn dat er een eind komt aan de missie, aldus Rosenthal.

Uiterst kritisch

Het kabinet deed in het zogenoemde Kunduz-debat meer toezeggingen om de twijfelende fracties van GroenLinks, ChristenUnie en D66 over de streep te trekken.

Met name GroenLinks en de ChristenUnie zijn uiterst kritisch over het plan dat nu op tafel ligt.

Voor een Kamermeerderheid is de steun van de drie partijen nodig. PvdA, SP en de Partij voor de Dieren zijn sowieso tegen, net als gedoogpartner PVV.

Steun oppositie

Minister Hillen van Defensie zei dat hij de lengte van de opleiding van Afghaanse rekruten wil verlengen. In het huidige plan staat hier zes weken voor, maar dat vinden de drie partijen te kort. Het zouden er zestien of achttien kunnen worden. "Ik zeg u toe wat u vraagt. Dat krijgt u", aldus Hillen.

Staatsecretaris Knapen van Buitenlandse Zaken zei dat een minder groot deel van de missie dan aanvankelijk de bedoeling was, voor rekening komt van Ontwikkelingssamenwerking.

Voor steun voor de missie is het kabinet afhankelijk van de oppositie. PvdA, SP en de Partij voor de Dieren zijn hoe dan ook tegen, net als gedoogpartner PVV.

Het kabinet moet de Kamer nu donderdagochtend voor 10 uur in een brief laten weten op welke manier het de toezeggingen wil gaan uitwerken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl