Minister Schippers krijgt prijs voor grootste privacy-schender
Minister Schippers van Volksgezondheid is in de 'prijzen' gevallen bij de Big Brother Awards, vanwege haar plan om zorgverzekeraars makkelijker toegang te geven tot zorgdossiers. De prijs, uitgereikt door burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom, wordt uitgereikt aan de 'grootste privacyschenders'.
Schippers heeft gewonnen omdat ze het medisch beroepsgeheim zou hebben verkwanseld. Een nieuwe wet moet het makkelijker maken voor zorgverzekeraars om bij vermoeden van fraude onder strikte voorwaarden inzage te krijgen in zorgdossiers. Op dit moment kan dat alleen bij een deel van de zorgverzekeringen, maar Schippers wil dat uitbreiden naar alle verzekeringen. De wet is met een ruime meerderheid aangenomen door de Tweede Kamer en goedgekeurd door toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens.
Intieme informatie
"Een patiënt kan alleen goed behandeld worden als die zich vrij voelt om een arts intieme informatie te geven", schrijft Bits of Freedom in een verklaring. De wet is ingevoerd om fraude te bestrijden, maar die is volgens de organisatie verwaarloosbaar.
Minister Schippers, die vier jaar geleden ook al een Big Brother Award kreeg, meldt in een reactie dat ze er trots op is dat ze kan bijdragen aan fraudebestrijding. "Zorggeld moet worden besteed aan zorg; goed op het premiegeld van mensen passen is mijn missie."
De winnaar werd gekozen door het publiek; via de website van de Big Brother Awards stemde 51 procent op Schippers. Daarmee liet ze AIVD-baas Bertholee - die de 'privacydiscussie' beu is - ver achter zich; hij kreeg 27 procent van de stemmen. WhatsApp, dat meer data wil delen met moederbedrijf Facebook, kreeg 22 procent van de stemmen.
Risicoprofielen
Ook de gemeente Rotterdam kreeg een Big Brother Award, vanwege plannen om 'risicogroepen' uit bepaalde wijken te weren. Volgens Bits of Freedom lopen mensen daarmee de kans in een risicoprofiel terecht te komen waar ze geen invloed op hebben, zonder dat bewezen is dat dat werkt. Volgens Rotterdam is "dit middel noodzakelijk en nuttig".
Ook de beveiligde chat-app Signal kreeg een prijs, maar dan een positieve: een prijs voor iemand die zich juist inzet voor privacy. Signal hielp WhatsApp bij het ontwikkelen van een vorm van versleuteling en "beveiligde daarmee de communicatie van ruim een miljard gebruikers', aldus de burgerrechtenorganisatie.