NOS Nieuws

Veel migrantenkinderen niet ingeënt vanwege armoede

Ruim negen op de tien migranten in Europa leven onder de armoedegrens. Die armoede trekt een zware wissel op hun gezondheid, zegt de internationale hulporganisatie Dokters van de Wereld (Médecins du Monde, MdM).

De organisatie constateert na onderzoek bij kinderen van migranten een "alarmerende vaccinatie-achterstand".

Voor het jaarlijkse onderzoek zijn 9610 mensen uit kwetsbare groepen in elf Europese landen onderzocht en ondervraagd. Het onderzoeksrapport, Observatory Report, wordt morgen in Brussel gepresenteerd.

Te laat toegang tot zorg

Armoede ondermijnt de effectiviteit van de zorg die kwetsbare groepen krijgen, zegt directeur Arianne de Jong van Dokters van de Wereld Nederland. "Mensen komen vaak veel te laat in een zorgtraject."

Een van de problemen die dan ontstaan is dat kinderen van migranten ziek worden omdat ze niet zijn ingeënt. "Dan krijgen we dus te maken met een urgente en kostbare zorgbehoefte die met een kleine en relatief goedkope interventie voorkomen kan worden," aldus De Jong.

Uit het onderzoek blijkt dat ruim 34 procent van de onderzochte kinderen en jongeren tot 18 jaar niet is ingeënt tegen kinkhoest. 40 procent heeft nog nooit het zogenoemde BMR-vaccin gekregen tegen de besmettelijke kinderziekten mazelen, bof en rode hond.

Europeanen

De problemen spelen onder vluchtelingen zonder geldige verblijfsstatus en migranten mét papieren. Hun toegang tot de zorg wordt vooral belemmerd door factoren als taalproblemen en het ontbreken van een stevig sociaal netwerk, zegt MdM.

De hulporganisatie constateert dat ook steeds meer Europeanen aankloppen bij Dokters van de Wereld. In de elf Europese landen waar MdM actief is, is de gezondheidszorg aan het veranderen. Dat heeft soms consequenties voor de betaalbaarheid en toegankelijkheid van de zorg, ook voor reguliere burgers, aldus de organisatie.

Zo dreigt de gezondheidszorg in Griekenland door de grote instroom van vluchtelingen overbelast te raken. Dat betekent volgens de hulporganisatie dat de kwetsbaarste groepen, migranten en niet-migranten, tussen wal en schip dreigen te vallen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl