1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS NieuwsAangepast

Tandpasta en zonnebrandcrème goedkoper dankzij rechter

Tandpasta en zonnebrandcrème worden een stuk goedkoper door een uitspraak van de Hoge Raad, de hoogste rechter van het land. Die besliste vrijdag in een lang lopende zaak dat tandpasta en zonnebrandcrème geneesmiddelen zijn en dat er dus maar 6 procent btw over betaald hoeft te worden, in plaats van 21 procent.

Verschillende grote drogisterijketens zeggen vandaag dat ze op korte termijn de prijzen verlagen vanwege de uitspraak. De zaak was aangespannen door een winkelier.

De Hoge Raad redeneert als volgt: tandpasta heeft bestanddelen als fluoride die gaatjes voorkomen, beschermen tegen tandbederf en bijdragen aan de genezing van geïrriteerd tandvlees. En daarom is het een preventief geneesmiddel. En zonnebrandcrème bevat UVA- en UVB-filters die verbranding van de huid door zonnestraling voorkomen en dus is het ook een geneesmiddel.

'Morgen prijsverlaging'

Bij Kruidvat en Trekpleister worden de eerste prijsverlagingen morgen doorgevoerd, zegt een woordvoerster. "Wij geven het voordeel door aan onze klanten. Het past niet bij een voordeeldrogist om dit zelf te houden."

Ook bij concurrent DIO gaan de prijzen omlaag. DIO werkt met franchisers, dus het hoofdkantoor kan geen prijzen dicteren. "Maar wij adviseren onze franchisers om de btw-verlaging door te berekenen en onze adviezen worden in het algemeen opgevolgd", zegt een woordvoerder. DIO verwacht dat in de loop van deze week de prijzen al omlaag gaan.

Bij DA gaan de prijzen waarschijnlijk ook omlaag. Ook daar zijn de filialen in handen van franchisers die zelf de prijs bepalen. DA adviseert ze om de prijzen zo snel mogelijk aan te passen. Etos gaat de prijs van de producten van het eigen merk verlagen. De drogisterijketen heeft nog niet nog besloten per wanneer die verlaging ingaat.

Als winkeliers de btw-verlaging geheel doorberekenen, komt dat neer op een prijsverlaging van ruim 12 procent. Een tube tandpasta van bijvoorbeeld 2 euro gaat dan 1,75 euro kosten. En een flacon zonnebrandcreme van 15 euro kost dan 13,14 euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl