NOS SchaatsenAangepast

IJsstad Harbin stoomt Chinezen klaar voor Spelen 2022

In Harbin, waar afgelopen weekend de eerste wereldbeker van het seizoen is verreden, draait alles om ijs. Alles is bevroren. En nu de Winterspelen van 2022 naar Peking gaan, worden ook de Chinezen in de zuidelijke gebieden warm van het schaatsen.

IJsstad Harbin stoomt Chinezen klaar voor Spelen 2022

"Harbin heeft als bijnaam IJsstad", vertelt Wang Beixing, wereldkampioene sprint van 2009. "Iedereen staat altijd op het ijs. Daardoor hebben we een sterke basis. Iedereen houdt van schaatsen in Harbin. Zelfs mensen uit het zuiden maken kennis met wintersport."

Ook Yu Jing, wereldkampioene sprint van 2012 en 2014, ziet dat er een grote verandering aan zit te komen. "Nu de Winterspelen naar Peking komen, raakt heel China geïnteresseerd. Ook mensen uit regio's waar ze nog nooit van schaatsen hebben gehoord."

Kolder helpt de Chinezen

Aandachtig toeschouwer in Harbin was ook coach Peter Kolder, die naar China verhuisde om het land klaar te stomen voor de Spelen van 2022. Kolder wacht een flinke uitdaging, want het organiserende land China wil op de Spelen in Peking, over zes jaar, meedoen om de podiumplaatsen.

Schaatscoach Kolder moet China klaarstomen voor Spelen 2022

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl