Frank-Walter Steinmeier is zeer geliefd onder de Duitse bevolking

Weg naar bondspresidentschap ligt open voor Steinmeier

In Duitsland is de coalitie van CDU/CSU en SPD het toch eens geworden over de kandidatuur van minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier voor de opvolging van bondspresident Gauck. De kans is daardoor groot dat de sociaaldemocraat Steinmeier (60) in februari president van de Bondsrepubliek Duitsland wordt.

De CDU/CSU van bondskanselier Merkel heeft zich lang verzet tegen de kandidatuur van SPD-politicus Steinmeier. De partij van Merkel wilde graag zelf met iemand komen, maar slaagde er niet in om een geschikte kandidaat te vinden. Onder anderen voorzitter Norbert Lammert van de Bondsdag bedankte voor de eer.

Eigen kandidaat

Vorige week werd al een paar keer geprobeerd om tot een compromis te komen. Vanochtend had Merkel telefonisch overleg met de partijtop van de CDU/CSU en toen is besloten om alsnog akkoord te gaan met de voordracht van Steinmeier.

De nieuwe bondspresident wordt op 12 februari gekozen tijdens een stemming in de Bondsdag en de Bondsraad. Wie Steinmeier opvolgt als minister van Buitenlandse Zaken is nog niet duidelijk.

Steinmeier is minister van Buitenlandse Zaken sinds 2013 en was ook in het eerste kabinet-Merkel, van 2005 tot 2009 al minister van Buitenlandse Zaken. In 2009 verloor hij als SPD-leider de verkiezingen van Merkel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl