NOS/Hollandse Hoogte/MR
NOS NieuwsAangepast

Miljoenen wachtwoorden 18+-sites gehackt

Criminelen hebben ingebroken in de database van FriendFinder, het bedrijf achter 18+datingsite AdultFriendFinder en webcamsite Cams.com. De gegevens van 400 miljoen gebruikers zijn buitgemaakt; het gaat daarbij om gebruikersnamen en wachtwoorden. De meeste accounts, 340 miljoen, zijn afkomstig van AdultFriendFinder, waar mensen op zoek kunnen naar seksdates.

Technologiewebsite ZDnet heeft een deel van de database in handen gekregen. In tegenstelling tot bij de hack van vreemdgangerswebsite Ashley Madison in 2015 is de informatie niet openbaar toegankelijk.

Veel Nederlanders

Onder de gebruikers zijn zeker 3,9 miljoen mensen die Nederlands als taal hadden ingesteld, meldt LeakedSource, een bedrijf dat datalekken in kaart brengt. Het is onduidelijk waardoor dat hoge aantal kan worden verklaard. Wereldwijd zijn er slechts 24 miljoen mensen met het Nederlands als moedertaal.

De ruim 400 miljoen wachtwoorden zijn in veel gevallen niet of nauwelijks versleuteld, waardoor criminelen er makkelijk misbruik van kunnen maken. Veel mensen gebruikten simpele wachtwoorden: het populairst waren '123456', '12345' en '123456789'.

Gevaren

Slachtoffers van het datalek lopen verschillende gevaren. Als ze bijvoorbeeld hun uitgelekte wachtwoord ook op andere websites gebruiken, lopen ze het risico dat criminelen met dat wachtwoord inbreken op andere accounts.

Daarnaast is er het risico van afpersing. Na de hack van Ashley Madison werden sommige gebruikers benaderd door kwaadwillenden die hun betrokkenheid bij de website openbaar dreigden te maken, tenzij ze in bitcoins een bepaald bedrag over zouden maken.

Mocht de gehackte database in de toekomst openbaar worden gemaakt, dan lopen slachtoffers nog meer risico. Ook als mensen niet hun echte naam gebruikten op de site, gebruikten ze mogelijk wel hun echte e-mailadres, waardoor hun identiteit kan worden achterhaald. Na de hack op vreemdgangerssite Ashley Madison pleegden meerdere geregistreerde gebruikers zelfmoord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl