Shorttracker Sjinkie Knegt heeft voor de tweede week op rij wereldbekergoud veroverd op de 1.500 meter. Na zijn imponerende triomf in Calgary deed hij er in Salt Lake nog een schepje bovenop met een wereldrecord (2.07,943) in de finale.

Knegt in wereldrecord naar tweede wereldbekergoud op rij Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

In zijn halve finale hield de 27-jarige Fries zich lang schuil, waarna hij zich in de slotfase achter Semen Jelistratov nestelde. In de finale ging het net zo.

De Rus maakte de race hard en Knegt werkte zich gestaag op, om op twee ronden van het einde iedereen naar adem te laten happen met een vlijmscherpe demarrage.

Nog geen uur na zijn fantastische optreden op de 1.500 meter moest Knegt op de aflossing genoegen nemen met het zilver. China was te sterk voor de Oranje-ploeg, die verder bestond uit Daan Breeuwsma, Adwin Snellink en Itzhak de Laat.

Nederland lag lang op de derde plaats achter Canada en China. Canada zakte weg en Kazachstan nestelde zich achter China. Op twaalf ronden van het einde bracht Knegt zijn ploeg naar de tweede plaats, maar die raakte hij vijf ronden later weer kwijt.

In de laatste ronde stelde de Fries het zilver veilig. Oranje won ook in Calgary al zilver. Zuid-Korea, toen winnaar, wist zich in Salt Lake City niet te plaatsen voor de finale.

Op de 500 meter werden Breeuwsma, Snellink en De Laat al voor de halve finales uitgeschakeld.

Verrassende val levert Kazachse shorttracker goud op Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

STER reclame