De Nieuw-Zeelandse premier John Key schat de schade van de zware aardbeving van gisteren op enkele miljarden dollars. Hij bekeek vandaag wat de schade is in het gebied dat het zwaarst werd getroffen door de aardbeving die een kracht had van 7,8.

De premier vloog onder meer over Kaikoura, een klein kustplaatsje aan de oostkant van het Zuidereiland dat populair is bij toeristen vanwege de walvisexcursies. In de plaats is de noodtoestand uitgeroepen.

'Help! Haal me hier uit.'

Wegen en spoorwegen in het getroffen gebied zijn zwaar beschadigd. Ook een flink aantal huizen heeft schade opgelopen. De elektriciteit in Kaikoura is uitgevallen, ook een deel van de communicatie ligt plat. De verwachting is wel dat mobiele telefonie snel weer beschikbaar is in het gebied.

In Kaikoura is een dode gevallen door de beving, ook zijn er meerdere lichtgewonden. Een vrouw van 100 jaar oud is volgens een krant onder het puin vandaan gehaald nadat haar huis was ingestort. Een tweede persoon kwam om het leven in een nabijgelegen skigebied. 

Premier Key zegt dat hij geen reden heeft om aan te nemen dat het dodental nog verder stijgt.

Naschokken

De schade in de grote steden lijkt mee te vallen, zowel in de hoofdstad Wellington als in Christchurch, dat vijf jaar geleden nog werd getroffen door een verwoestende aardbeving. Toen kwamen er 185 mensen om.

Het Zuidereiland is sinds de eerste zware beving van gisteren getroffen door tientallen naschokken. Ook vannacht was er weer een flinke naschok met een kracht van 6,2.

De tsunamiwaarschuwingen zijn voor de meeste kustgebieden inmiddels ingetrokken.

STER reclame