NOS NieuwsAangepast

CO2-uitstoot voor derde jaar op rij stabiel

De wereldwijde uitstoot van CO2 is in 2016 voor het derde jaar op rij nauwelijks toegenomen, terwijl de wereldeconomie wel groeit. In een rapport van het internationale klimaatonderzoeksbureau Cicero (Center for International Climate and Environmental Research) in Oslo staat dat de uitstoot dit jaar 0,2 procent hoger is.

De stagnatie van de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer zou vooral komen doordat er in China minder steenkool wordt gebruikt. Het land is verantwoordelijk voor bijna een derde van de wereldwijde uitstoot.

Goede kant

De onderzoekers hopen dat het stabiel blijven van de CO2-uitstoot aantoont dat het de goede kant op gaat in de strijd tegen klimaatverandering. Tegelijkertijd blijven de wetenschappers voorzichtig. Het zou ook een tijdelijke stagnatie kunnen zijn. "Het is veel te vroeg om te stellen dat we een definitieve piek hebben bereikt", zegt een van de schrijvers van het klimaatrapport.

Onderzoekers die niet bij het rapport betrokken zijn, waarschuwen dat een stabilisatie van de uitstoot van broeikasgassen niet genoeg is om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Daarvoor moet de uitstoot volgens hen richting nul.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl