EPA
NOS NieuwsAangepast

Ruïnestad Nimrud heroverd op IS; offensief op Al-Bab

In zowel Irak als Syrië wordt het gebied dat nog in handen is van Islamitische Staat steeds kleiner. In Irak heeft het leger de oude Assyrische stad Nimrud heroverd op IS. In Syrië zouden Turkse tanks de plaats Al-Bab, vlak bij Aleppo, onder vuur nemen.

"Troepen van de negende gewapende divisie hebben Nimrud volledig bevrijd", staat in een verklaring van het Iraakse leger. "De Iraakse vlag is op de gebouwen gehesen."

Ruïnestad Nimrud werd twee jaar geleden ingenomen door IS. Een half jaar later bracht de terreurbeweging een propagandavideo naar buiten van verwoestingen in de stad. Met zwaar materieel bestormden ze oude gebouwen en ruïnes. Er zouden onder meer een paleis en meerdere standbeelden zijn vernield. Ook een archeologische opgraving moest het ontgelden.

Duizenden jaren geleden

Nimrud is een van de oude hoofdsteden van het Assyrische Rijk. Dat rijk strekte zich duizenden jaren geleden uit over het noorden van Irak en Syrië. Het is nog niet duidelijk wat er nog overeind staat in Nimrud.

Nimrud ligt op 30 kilometer ten zuidoosten van Mosul, waar regeringstroepen al een paar weken vechten tegen IS.

AFP
Gevleugelde stier in Nimrud, voor de verwoestingen

In Syrië zijn Turkse tanks bij Al-Bab. Het offensief maakt deel uit van de derde fase van Operation Euphrates Shield, dat is gelanceerd door het Turkse leger, het Vrije Syrische Leger en enkele kleinere groeperingen.

Al-Bab is de enige grote stad vlak bij de Turkse grens die nog in handen is van IS. Als de stad valt, kunnen IS-strijders Syrië niet meer via Turkije verlaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl