Demonstranten tegen Zwarte Piet bij de intocht in Rotterdam
NOS NieuwsAangepast

'Zwarte-Pietactivisten achtervolgd als terroristen'

Organisaties die willen dat Zwarte Piet wordt afgeschaft, halen uit naar de Rotterdamse politie vanwege de arrestatie van zo'n 200 demonstranten gisteren. "Zij zijn beperkt in hun vrijheid van meningsuiting", zeggen drie samenwerkende organisaties.

De kritiek komt van het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis, het Surinaams Inspraak Orgaan en de Stichting Overlegorgaan Caribische Nederlanders.

Demonstratieverbod

Volgens de organisaties ging het al mis toen de bussen met demonstranten uit Amsterdam vertrokken naar Rotterdam. "Zij werden achtervolgd door de politie alsof het criminelen en terroristen waren. Eenmaal in Rotterdam werden zij omsingeld en met veel machtsvertoon verhinderd verder te reizen naar Maassluis", zeggen de organisaties. Daar werd de landelijke intocht gehouden.

Volgens de Rotterdamse politie hielden de betogers zich niet aan het demonstratieverbod. Op één na zijn ze allemaal weer vrij.

Tientallen demonstranten tegen Zwarte Piet opgepakt in Rotterdam

Pietenpact

Ook pleiten de organisaties voor een 'Nederlands Pietenpact'. In België werden vrijdag afspraken gemaakt om Zwarte Piet volgend jaar in de ban te doen. Vlaamse tv-zenders, speelgoedwinkels en scholen spreken in het 'Pietenpact' af dat ze Sinterklaas vieren "zonder raciale stereotyperingen". Dus zonder zwarte of bruin geschminkte pieten.

De samenwerkende organisaties roepen met klem op het voorbeeld van België te volgen, zodat Nederland volgend jaar definitief afscheid kan nemen van Zwarte Piet.

"Laten wij inzetten op het verbinden van mensen, in plaats van het optrommelen van een zo groot mogelijke politiemacht", zeggen de organisaties.

Amsterdam en Utrecht

Sinterklaas kwam vandaag aan in Amsterdam en Utrecht. De sfeer was daar ontspannen.

In Amsterdam liepen er alleen Roetveegpieten mee. Utrecht koos voor een mix van Zwarte Pieten en Roetveegpieten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl