Aardbeving Nieuw-Zeeland: 'Het leek of ons busje ging kantelen'
Nieuw-Zeelanders noemen de aardbeving van vandaag ongekend zwaar. "Ik ben 62 en woon hier al heel mijn leven, maar dit is de heftigste aardbeving die ik heb meegemaakt", zegt brandweerman Grant Burnett.
Nederlandse toeristen proberen het advies om naar hoger gelegen gebied te gaan op te volgen. "De wegen deze kant op staan nu helemaal vast", zegt Stefan Bruggink.
De Nederlander is samen met zijn vriendin op een doortocht. Ze stonden met hun camper op een camping in Lower Hutt, bij Wellington in het zuiden van het noordelijke eiland.
Het stel uit Den Haag lag in hun camper toen de aarde begon te beven. "Eerst dacht ik helemaal niet aan een aardbeving, meer gewoon aan een harde storm. Denk aan de zwaarste windhoos die op de zijkant van je auto slaat. Het leek even alsof het busje zou kantelen."
Tsunami-gevaar
Alle campinggasten kwamen hun tenten en campers uit om te kijken wat er aan de hand was. "Ik sprak iemand uit de buurt van Christchurch die zei dat dit de zwaarste aardbeving was die hij had gevoeld in 30 jaar."
"We lieten de familie weten dat alles oké was. Mijn zwager vroeg of er tsunami-gevaar was." Toen pas realiseerden ze dat ze in een risico-gebied zaten. "Eerst las ik op Twitter dat er gevaar was, die Tweets werden al snel dwingender."
De Nederlanders twijfelden nog omdat ze dachten dat het misschien te radicaal was om te vertrekken, vooral omdat iedereen op de camping rustig lag te slapen. "Op zo'n moment denk je: moeten we echt weg gaan, of zijn we dan de grootste sukkels die er zijn?", zegt Stefan.
"We zijn toen een heuvel opgereden. Door de politie werden we naar een klein dorpje gewezen. Kort daarna ging ook het luchtalarm af. We staan nu op een parkeerplaats", zegt Stefan. "Het is achteraf wel goed dat we zijn gegaan want nu staat alles vast."
Het epicentrum van de beving lag op bijna 100 kilometer van de stad Christchurch, op 10 kilometer diepte in de oceaan. In die stad lijkt de schade mee te vallen. In de hoofdstad Wellington, meer dan 200 kilometer verderop, op het Noordereiland, werd de aardschok heviger gevoeld.
Honderden toeristen vluchtten daar de straat op. "Wij verblijven op de veertiende verdieping van een gebouw dat enorm heen en weer ging", zegt een Australische toerist tegen nieuwszender Newshub. "Ik keek uit het raam en zag het andere gebouw in tegenovergestelde richting bewegen, het was doodeng."
Evacuaties
"Het was zo beangstigend, ik dacht dat ik dood ging", zegt de Nieuw-Zeelandse journalist Steve Braunias tegen de New-Zealand Herald. "Het begon vrij langzaam, maar terwijl mijn bed begon te trillen volgden de schokken elkaar sneller op. Op een gegeven moment werd ik van links naar rechts geslingerd."
Volgens de journalist zijn veel mensen in Wellington erg bang. In de stad ligt veel rommel en glas op straat. De meeste mensen zijn het gebied aan het verlaten.