In Wellington zijn mensen midden in de nacht de straat op gegaan na de aardbeving EPA

Nieuw-Zeeland maakt de schade op van de zware aardbeving die het Zuidereiland van het land vanochtend trof. Volgens de politie zijn zeker twee mensen om het leven gekomen en zijn meerdere personen gewond geraakt. Over de schade is nog weinig te zeggen.

Het centrum van de beving, met een kracht van 7,8, lag op bijna 100 kilometer van de stad Christchurch, op 10 kilometer diepte in de oceaan. In de stad lijkt de schade mee te vallen. 

Volgens lokale media is één dode gevallen door een ingestort huis. Dat gebeurde in Kaikoura, een plaatsje ten noorden van Christchurch.

In de hoofdstad Wellington, meer dan tweehonderd kilometer verderop, op het Noordereiland, werd de aardschok heviger gevoeld. Ruiten zijn gebroken en spullen zijn in huis van planken gevallen. Honderden toeristen in de hoofdstad vluchtten de straat op na de aardbeving. 

Volgens het Nieuw-Zeelandse ministerie van Noodsituaties heeft de beving een tsunami veroorzaakt. De eerste vloedgolf is aangekomen aan de noordoostkust van het Zuidereiland. Het is niet bekend hoe groot de golf was en of die schade heeft aangericht. 

Het ministerie benadrukt dat de eerste golf niet de hevigste hoeft te zijn. Mensen die aan de oostkust van Nieuw-Zeeland wonen worden opgeroepen om naar het hoger gelegen binnenland te gaan. De oproep geldt voor het Zuider- en Noordereiland en de Chathameilanden, zo'n 800 kilometer ten oosten van Nieuw-Zeeland.

Een half uur na de schok waren er enkele naschokken. De zwaarste had een kracht van 6,2. Op de Facebookpagina Rebuild Christchurch staan tientallen reacties van inwoners, die zeggen dat ze meerdere bevingen hebben gevoeld. Ook later op de dag werden nog naschokken gevoeld.

'Deuren gingen open en dicht, het hele huis bewoog'

Het is moeilijk om vast te stellen hoe groot de schade is, zegt correspondent Robert Portier. "De beving vond plaats kort na middernacht. Dat maakt het lastig om een overzicht te krijgen. Daarnaast is door de beving op veel plekken de elektriciteit uitgevallen." Ook het alarmnummer was enige tijd onbereikbaar door de beving.

Vijf jaar geleden werd Christchurch ook getroffen door een aardbeving. Toen kwamen 185 mensen om het leven en werd voor honderden miljoenen euro's schade aangericht. De aardbeving van 2011 had een kracht van 6,3. 

STER reclame