NOS NieuwsAangepast

'Trump wil binnen jaar af van klimaatakkoord Parijs'

De nieuw gekozen Amerikaanse president Donald Trump wil de VS binnen een jaar terugtrekken uit het klimaatakkoord van Parijs. Dat heeft een bron uit Trumps team dat werkt aan de machtsoverdracht gezegd tegen het persbureau Reuters.

In het akkoord dat vorig jaar december werd bereikt, werd afgesproken dat een land een vierjarige procedure kan starten om onder het verdrag uit te komen. Volgens de bron wil Trump die procedure omzeilen door de VS terug te trekken uit het klimaatakkoord van 1992, dat geldt als de basis voor het akkoord van Parijs. Dat kan volgens de bron binnen een jaar gebeurd zijn.

Daarnaast kan Trump ook met een presidentieel bevel de Amerikaanse handtekening onder het verdrag uit 2015 ongedaan maken, zegt de bron.

Al tijdens zijn campagne liet Trump weten dat hij af wil van het klimaatakkoord, waarin bijna 200 landen afspraken hebben gemaakt over onder meer het terugdringen van broeikasgassen. Volgens Trump is klimaatverandering een leugen en worden de Verenigde Staten, die verantwoordelijk zijn voor 18 procent van de wereldwijde uitstoot, te veel benadeeld in de nieuwe afspraken.

Afwachten

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zegt dat hij er tot de machtsoverdracht op 20 januari alles aan zal doen om de afspraken uit het akkoord van Parijs na te komen. "Maar we moeten afwachten wat er daarna gaat gebeuren", zei hij vanuit Nieuw-Zeeland.

Hij voegde eraan toe dat er een groot verschil kan zijn tussen wat een presidentskandidaat zegt tijdens de campagne en wat hij uiteindelijk als president uitvoert. Daarnaast wees hij op George Bush sr., die als Republikeinse president betrokken was bij de totstandkoming van het klimaatverdrag van 1992.

Komende week vliegt Kerry naar Marrakesh, waar de landen die deelnemen aan het akkoord van Parijs sinds begin deze week praten over de uitvoering van de afspraken. Veel landen hebben gezegd dat ze hopen dat de VS zich niet terugtrekt uit het verdrag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl