Nelson Piquet sr. en Bernie Ecclestone
NOS SportAangepast

Piquet: Brazilië heeft geen Max Verstappen

  • Louis Dekker

    commentator F1

  • Louis Dekker

    commentator F1

Wordt Nico Rosberg voor het eerst wereldkampioen in de Formule 1? In Sao Paulo kan de beslissing vallen. Voor de Brazilianen is er weinig reden tot feest op het circuit van Interlagos.

Felipe Nasr maakt met zijn Sauber zondag geen schijn van kans op een goede klassering, Felipe Massa is vooral bezig met zijn naderende afscheid en nieuwe talenten liggen niet voor het oprapen. "Brazilië heeft voorlopig geen Max", stelt de Braziliaanse oud-wereldkampioen Nelson Piquet.

Nelson Piquet wint in 1980 op het circuit van Zandvoort de GP van Nederland

Drievoudig wereldkampioen Piquet deed zijn uitspraak op een zomermiddag in Zandvoort. Piquets zoon Pedro maakte daar in juli z’n opwachting in de Formule 3-races tijdens het DTM-weekend, maar de blik van vader maakte meteen duidelijk dat het verre van vlekkeloos ging. Pedro – in dienst van het Nederlandse team Van Amersfoort Racing – kwam er niet aan te pas.

“In Brazilië had hij amper concurrenten en won hij aan de lopende band. Hier is het een ander verhaal. We hebben nog een lange weg te gaan”, zegt de oud-coureur. Opvallend is dat Pedro Piquet reed waar Max Verstappen furore maakte. De Nederlander presteerde extreem goed bij een team dat veroordeeld zou moeten zijn tot de middenmoot.

Het doel van Pedro is de Formule 1, maar het gaat een flinke kluif worden

Nelson Piquet over zijn zoon Pedro

Tien zeges in 2014 bleken het ideale visitekaartje voor Verstappen. Formule 1-team Toro Rosso legde hem vast, liet hem debuteren in de koningsklasse en de rest is geschiedenis. “Zo ver is mijn zoon nog lang niet”, aldus Piquet in Zandvoort. “Dit is de tijd van investeren en dat mag je letterlijk nemen. Het doel van Pedro is de Formule 1, maar het gaat een flinke kluif worden dat te realiseren.”

Belangstelling in Brazilië neemt af

Nelson Piquet merkte op Zandvoort dat Nederland de Formule 1 heeft omarmd door de successen van een tiener. “Wat nu bij jullie gebeurt, is vergelijkbaar met wat er Brazilië in de vorige eeuw aan de hand was. Jullie hebben straks een held, wij niet. Ik heb gemerkt wat Emerson Fittipaldi, ikzelf en vooral Ayrton Senna hebben aangewakkerd. Formule 1 werd heel erg groot in Brazilië door onze successen. Maar nu de Brazilianen minder presteren, neemt de belangstelling af. Ook bij de sponsors. En daar hebben alle jonge coureurs last van."

Dit weekend komen er nog twee Brazilianen in actie, maar voor volgend jaar ziet het er slecht uit. Felipe Massa stopt en Felipe Nasr heeft nog geen team voor 2017. Een Braziliaanse grand prix zonder Braziliaan is eigenlijk ondenkbaar. Dat is bijna vijftig jaar niet gebeurd. “Brazilië is een autosportland in verval”, schetst Eelco den Boer.

Hij is voor het tijdschrift Formule 1 aanwezig op het Autodromo José Carlos Pace. Van de toegezegde modernisering is volgens Den Boer weinig terecht gekomen. "Het verval van het circuit illustreert dat de gouden tijden van de Formule 1 in Brazilië voorbij zijn. Er is een neerwaartse lijn sinds de dood van Senna”, zegt Formule 1-journalist Den Boer. “Veel fans zijn overgeschakeld op anders sporten, waar Brazilianen wel succes boeken. Het afscheid van Felipe Massa zal wel feestje worden, maar verder ziet het er somber uit.”

Ayrton Senna is een van de grote helden in het Braziliaanse F1-geschiedenis

Nasr kan tij niet keren

Sauber-coureur Felipe Nasr beseft heel goed dat hij niet in staat is het tij te keren. “De tijden van Senna en Piquet zijn voorbij en ik ben nog lang niet in staat hun prestaties te benaderen. Het zou fantastisch zijn om hier het eerste WK-punt van dit seizoen te scoren, maar veel meer zit er normaal gesproken niet in.”

En over 2017: “ik heb trouwe sponsors, maar dat is geen garantie voor een plek in de Formule 1. De stoeltjes zijn schaars. Ik zal er alles aan doen om ook volgend seizoen de eer van m’n land hoog te houden, zeker nu Massa verdwijnt. Maar ik moet eerst zorgen dat ik een contract binnensleep."

Felipe Massa

Massa droomt van een droomafscheid

Felipe Massa droomt van een herhaling van 2006 en 2008. Toen won hij z’n thuisrace en benaderde hij langzaam maar zeker de populariteit van zijn voorgangers. Maar bij die twee zeges bleef het. “Het zou fantastisch zijn hier afscheid te nemen met een derde thuiszege, maar de kans dat dat lukt is erg klein”, zegt de Williams-coureur.

Het zou fantastisch zijn hier afscheid te nemen met een derde thuiszege, maar de kans dat dat lukt is erg klein

Felipe Massa

Massa’s seizoen verloopt moeizaam. Z’n laatste podiumplek is al een dik een jaar geleden: september 2015, Monza, Italië. Voor Massa zal het een race vol emotie worden. “Dit is de plek waar ik opgroeide. Ik zat als klein jongetje op de tribune om Piquet en Senna aan te moedigen. Hier liggen veel mooie herinneringen. Ik hoop er nog een aan toe te voegen. We hebben een wonder nodig, maar ik geloof er nog steeds in. Misschien helpen de weergoden me. Winnen is het doel, maar een podium is ook een mooi afscheid.”

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl