F91 Dudelange in actie op een novemberavond in het Stade Jos Nosbaum
NOS VoetbalAangepast

'Voetbal zoals het vroeger was' in Luxemburg

Luxemburg, zondag de tegenstander van het Nederlands elftal in de WK-kwalificatiereeks, staat niet echt bekend om zijn adembenemende voetbalcompetitie. De Nationaldivisioun heeft nu eenmaal niet de allure van de Premier League of de Primera División.

Veel Nederlandse voetballiefhebbers zullen zich nog wel de blamage van FC Utrecht tegen Differdange in de voorronde van de Europa League in 2013 herinneren. En ook de 14-0 zege van Ajax op Red Boys in het UEFA Cuptoernooi van 1984 is bij sommigen nog wel bekend. Maar wie weet wie de huidige landskampioen van Luxemburg is?

Het juiste antwoord is: F91 Dudelange. De club uit de derde stad van Luxemburg ontstond in 1991 na een fusie van drie clubs en veroverde sinds 2000 liefst twaalf keer de landstitel. Grootste Europese wapenfeit: de uitschakeling van Red Bull Salzburg in de voorronde van de Champions League in 2012.

Verslaggever Maarten Tip reisde af naar Luxemburg om een kijkje te nemen bij de beste club van het groothertogdom.

Voetbal zoals het vroeger was in Luxemburg

Dudelange speelt zijn thuiswedstrijden in het Stade Jos Nosbaum, dat plaats biedt aan 2.588 toeschouwers. "Het is een oud stadion met weinig comfort", vertelt voorzitter Romain Schumacher. "Ook de verlichting is niet van de beste kwaliteit. Het is niet fijn om hier in november 's avonds te spelen."

"Het is voetbal zoals het vroeger was", vervolgt Schumacher. "Voetbal met het gezin. Goed, dat is het hoogst haalbare in Luxemburg. Het is zoals in het in Nederland was, dertig of veertig jaar geleden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl