Brussel en Londen
NOS NieuwsAangepast

Appen over brexit: Brussel is mooi klaar met Trump

Dat Donald Trump de nieuwe president van de Verenigde Staten wordt, gaat ook invloed hebben op de brexit-onderhandelingen. En het wordt er allemaal niet makkelijker op, denken onze correspondenten Arjan Noorlander (Brussel) en Tim de Wit (Londen).

Via WhatsApp spreken ze over de ontwikkelingen in hun 'thuisbasis', houden ze elkaar scherp en delen plaagstootjes uit. Die gesprekken geven mooi weer hoe de verhoudingen liggen.

A: Nou, Trump heeft nogal wat twijfel laten ontstaan over de Amerikaanse NAVO-steun. En we zitten hier nogal met Poetin aan de EU-grenzen. Dus we kunnen wel wat hulp gebruiken...

T: Ja, en dat voelen ze hier ook wel. Ze denken dat de UK steviger staat tegenover de EU na de verkiezing van Trump. Hij is immers een uitgesproken voorstander van brexit en vriend van Nigel Farage.

A: Nou, daar is Brussel mooi klaar mee dan, Britten met zelfvertrouwen. Dat betekent dat wij onze eigen veiligheid weer moeten gaan regelen zonder de Amerikanen en jullie. Dat hoor je hier ook steeds meer mensen promoten.

T: De Britten maken zich ook wel zorgen, want als de EU inderdaad zijn eigen defensie wil gaan versterken, kan de NAVO weleens minder belangrijk worden. Terwijl de Britten juist de NAVO nodig hebben, dus een zwakkere NAVO kan betekenen dat de Britten erg geïsoleerd komen te staan.

A: Dat ligt ook aan de Britten zelf, die zijn altijd tegen Europese defensiesamenwerking geweest. De Nederlanders zijn daar ook niet voor trouwens. Maar de paniek wordt wel groter. En steeds vaker hoor je hier politici roepen dat het Europese leger er echt moet komen.

T: Maar de Britten hebben wel het grootste defensiebudget in Europa. Eén ding is zeker, met Trump als president wordt ook veiligheid een heel belangrijk onderdeel van de brexit-onderhandelingen!

A: Dan staan de Britten er echt niet slecht voor, hoor. Plannen voor een Europese samenwerking komen tot nu toe niet van de grond. Na zware onderhandelingen komen ze amper verder dan een mogelijk op te richten gezamenlijk hoofdkwartier. En een Duitse en Franse soldaat die moeten samenwerken is nog nooit een feest geweest. Ze verstaan elkaar niet eens.

T: Theresa May stond trouwens bepaald niet boven aan de lijst van regeringsleiders die Trump heeft gebeld. Er waren negen wachtenden voor haar. Zelfs Ierland, Australië en Egypte kregen Trump eerder aan de lijn dan Downing Street…

A: Om maar te zwijgen van Poetin, die belde als eerste terug.

Muurschildering in Litouwen

A: Maar politici zijn ook flexibel. Je ziet dat ze proberen de situatie weer onder controle te krijgen. Willen nu al zaken gaan doen met Trump. De ministers van Buitenlandse Zaken komen morgen zelfs speciaal naar Brussel om een extra vergadering te houden over hoe ze met Trump moeten omgaan.

A: Overigens willen wij in Noord-Europa zondagavond vooral afspreken dat we gewoon zaken blijven doen met de VS. Maar de landen in Oost-Europa, tegen de Russische grens aan, willen juist een Europese oproep voor een veiligheidsgarantie van Trump.

T: De enige die goede contacten heeft met het Trump-kamp hier is Nigel Farage. Hij bereidde zelfs debatten met hem voor, verscheen naast hem op campagne. En hij voorspelde ook voortdurend dat Trump zou winnen. Mr Brexit, noemde hij hem. En Trump had het maar over brexit plus plus!

A: Farage, is dat niet de officieuze EU-ambassadeur van Trump? :)

T: Volgens de Daily Telegraph wil de regering Farage hier gebruiken om toegang te krijgen tot Trumps inner circle. Dat zou wat zijn, dat de UKIP-leider nog eens als de belangrijkste schakel tussen de twee landen zou fungeren.

A: Hij durft wel. Voorlopig betaalt het Europees Parlement de komende jaren zijn salaris nog. Maar met al deze nieuwe onzekerheid zou je kunnen zeggen: 'wie weet hebben de EU en de UK elkaar nog hard nodig de komende jaren'. De brexit is niet veel dichterbij gekomen de afgelopen week.

T: Kom je trouwens nog naar Londen binnenkort?

A: Hoezo?

T: Nou, ik heb wel weer eens zin in een volledige Toblerone-reep. Die kan ik hier dankzij de brexit alleen nog in afgeslankte vorm krijgen! Ze hebben de helft van de driehoekjes eraf gesloopt. Minder chocola, voor dezelfde prijs. Dit allemaal omdat het pond zo hard is gedaald… Brexit heeft ineens een verwoestende impact op ieders leven gekregen hier… ;-)

A: Hier groeit die reep alleen maar! Als ik nog maar geen invoerheffing naar de UK voor hoef te betalen :)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl