Trump en Obama in de Oval Office
NOS NieuwsAangepast

Wat betekent Trump voor de economie?

Voor de verkiezingen werden er allerlei economische doemscenario's geschetst over Trump als president. Maar sinds zijn verkiezingszege stijgen de Amerikaanse beurzen alleen maar. De Dow Jones-index bereikte gisteren zelfs het hoogste niveau ooit.

Dus rijst de vraag: wat gaat president Trump betekenen voor de economie?

Die vraag is niet zomaar te beantwoorden, want Trump heeft van alles geroepen tijdens de campagne. Wat hij nu echt gaat doen is nog onduidelijk.

Infrastructuur

Hij heeft na zijn verkiezing al wel gezegd dat hij veel geld wil investeren in infrastructuur. "Dat is op de korte termijn goed voor de economie", zegt VU-econoom Eric Bartelsman. "Dat zorgt voor banen en de Amerikaanse infrastructuur heeft sowieso een stimulans nodig. De wegen en vliegvelden zijn er niet al te best."

"Het kan best dat we daar in Europa ook van profiteren", vindt analist Arne Petimezas van AFS Group. "Als Nederland meer kan exporteren naar de VS omdat de economie daar harder groeit, dan is dat positief. Vooral voor een heel open economie als Nederland."

"De prijzen van bepaalde grondstoffen zijn hard gestegen, in de verwachting dat Trump de groei gaat aanjagen. Als hij wegen, bruggen en vliegvelden gaat bouwen zijn daar veel grondstoffen voor nodig. Bedrijven zoals staalfabrikant ArcelorMittal kunnen daarvan profiteren."

'Als Trump gaat investeren in infrastructuur, is dat goed voor de economie'

Vooral door deze verwachte stimuleringsmaatregelen zijn de beurzen nu positief gestemd. Beleggers verwachten dat het Trump ook lukt om meer te investeren. "Hij heeft de ruimte, want het Huis van Afgevaardigden en de Senaat hebben een Republikeinse meerderheid", zegt Bartelsman.

"Het is een mythe dat de Republikeinen niet van grote staatsuitgaven houden", zegt Petimezas. "Als je kijkt naar de geschiedenis, dan zie je dat de begrotingstekorten onder Republikeinse presidenten veel meer zijn opgelopen dan onder Democratische presidenten."

Wereldhandel

Tijdens de campagne hamerde Trump erop dat vrijhandelsverdragen slecht hebben uitgepakt voor Amerika en dat hij daar iets aan wil doen. "Naarmate hier meer duidelijk over wordt, kan het feest op de beurzen zomaar over zijn", zegt ING-econoom Bert Colijn. "Als hij handelsbeperkingen gaat invoeren, is dat slecht voor een open economie als die van Nederland."

"Handel is de bron van groei voor de wereldeconomie", zegt VU-econoom Bartelsman. "Als er allemaal belemmeringen komen kan dat in elkaar storten. Dat zal dan waarschijnlijk slechter uitpakken voor andere landen dan voor de VS zelf."

"Sinds hij verkozen is, heeft hij nog niks gezegd over zijn handelsplannen", zegt analist Petimezas. "Mensen verwachten dat hij de harde kanten van zijn plannen niet zal realiseren; dat het er niet van komt. Maar hij kan ons nog best verrassen hierover."

Rente en inflatie

De plannen van Trump kunnen de komende jaren ook de rente en inflatie stimuleren. "Er wordt door de markten al voorgesorteerd op meer inflatie in de VS", zegt Colijn. "De Amerikaanse economie draait al aardig en als je daar investeringen en belastingverlagingen aan toevoegt, stijgt de inflatie."

De rente in de VS wordt bepaald door de Federal Reserve (Fed), de Amerikaanse centrale bank. En Trump vindt dat de Fed een hogere rente moet nastreven. De termijn van bankpresident Janet Yellen loopt in 2018 af en Trump mag dan een nieuw hoofd benoemen.

Een hogere inflatie en rente in Amerika zal ook in Europa doorwerken. "Een wat hogere inflatie hier zou voor de spaarder niet negatief zijn", zegt Colijn. "En voor pensioenfondsen is een hogere rente positief."

Staatsschuld

Op de korte termijn kunnen Trumps investeringen de economie dus stimuleren. Maar daardoor zal de staatsschuld wel fors oplopen. "Amerika heeft nog wel ruimte om de schuld te laten groeien. Maar daar kun je niet te lang mee doorgaan, op een gegeven moment moet de overheid minder geld uitgeven of de belastingen verhogen. En daarmee geef je de economie juist weer een knauw."

"Het houdt natuurlijk een keer op, geld lenen om het weer uit te geven", zegt Petimezas. "Je mag hopen dat de Amerikaanse economie dan sterk genoeg is om op eigen benen te staan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl